Насловна Мозаик Светски дан борбе против рака плућа, нови лек против рака – опдиво

Светски дан борбе против рака плућа, нови лек против рака – опдиво

0
ПОДИЈЕЛИ
канцер

Светски дан борбе против рака плућа обележава се данас, а Србија заузима неславно друго место у Европи по броју новооболелих од те тешке болести. Карцином плућа је водећи узрок смртности од карцинома у свету и најчешћа малигна болест код мушкараца, после карцинома простате, саопштило је Респираторно удружење Србије.

Само у периоду од 1999. до 2009. године у Србији је забележен пораст броја оболелих од рака плућа за 27 одсто, а од рака плућа у просеку годишње оболи готово 6.000, а умре 4.600 особа.

Респираторно удружење Србије, као струковно удружење пулмолога, уз подршку и покровитељство Министарства здравља и Министарства омладине и спорта покренуло је велику кампању „Живи живот пуним плућима“ која има за циљ да подигне свест о значају превенције и ране дијагностике најучесталијег рака данашњице у Србији и свету.

„Желимо да позовемо и мобилишемо ширу друштвену заједницу, како би сви заједно подигли свест јавности о раку плућа као најчешћем и најсмртоноснијем облик рака у Србији“, каже проф. др Драгана Јовановић.

Лек опдиво чудесан у борби против рака плућа

Хиљаде Аустралијанаца који се боре са узнапредовалим раком бубрега или плућа имаће од сада далеко јефтинији приступ леку који се сматра чудесним у терапији.

Реч је о медикаменту опдиво чији третман је до сада коштао 100.000 долара годишње, оне који су могли себи да приуште. Убудуће, пошто је увршћен на списак медикамената које држава субвенционира, за њега ће се плаћати свега 38,80 долара по третману, односно 6,30 долара за оне који имају право на попуст.

Издатак из буџета за субвенционирање цене овог лека износиће 1,1 милијарду долара годишње.

Лек је, иначе, у последње време истицан као пресудан у излечењу већег броја људи којима друге терапије нису могле да помогну. Делује на јачање имунитета и помаже имуним ћелијама у телу да се успешније боре против ћелија рака. За разлику од хемотерапија или зрачења, опдиво активира бела крвна зрнца у борби против болести, тако да она онда нападају ћелије рака.

Федерална влада потврђује да је овај лек ефикаснији и безбеднији него постојеће терапије и да може да унапреди и продужи живот пацијената.

„Оно што највише охрабрује јесте кад се дође до пресудног момента у тражењу лека који спасава животе, олакшава фамилијама и људима даје праву наду и то је управо оно што опдиво чини“, каже министар здравља Грег Хант.

Рак плућа је водећи узрок смрти од канцера у Аустралији – сваке године око 8.000 људи умире од те болести. Такође, 3.500 нових случајева рака бубрега бива установљено сваке године а то је девети по реду најчешћи канцер у Аустралији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here