Насловна Друштво Светосавске академије у Грбљу и Кртолима

Светосавске академије у Грбљу и Кртолима

3
ПОДИЈЕЛИ

Мјесна заједница Грбаљ и парохија Горњогрбаљска у каноници у Сутвари приредили су Савиндански пријем коме је присуствовао велики број гостију.

Предсједник МЗ Жељко Ћетковић и горњогрбаљски парох Миајло Бацковић уручили су пригодне награде-луксузна издања „Грбаљског законика“ и грамате талентованим омладинцима из Грбља – успјешном средњошколцу Средње поморске школе из Котора, активисти Братства православне омладине Црне Горе и Матице Боке, Стефану Спасојевићу, најталентованијем младом хармоникашу у Црној Гори Бошку Тујковићу, десном беку ФК „Грбаљ“ и омладинском репрезентативцу Црне Горе Драгану Гривићу и аутомобилском асу, првом рударском инжењеру у Грбљу, Марку Тујковићу.

Nagradjeni omladinci

Savindanski koktel Sutvara nagradjeni

У име добитника награда захвалио се Стефан Спасојевић.

„Поздрављам овај скуп и честитам вам данашњи свети дан – дивног Божијег угодника, просвјетитеља и учитеља Светог Саве који је ходио и нашим Грбљем и нашом Боком и оставио благослов који траје до данас. Велику благодарност дугујем мом духовном оцу свештенику Мијалу Бацковићу на помоћи, сталним молитвама и подстицају који ми је увијек пружао. Захвалујујем се у име светосавске омладине Грбља“, рекао је Спасојевић.

Savindanski koktel Sutvara

„Наша идеја је била да се окупе Горњогрбљани и мало шире и да то буде иницијална каписла да би се то догодине то урадило у центру ‘Вукшић’ за читав Грбаљ, можда и за цијелу Боку јер то нама Грбљанима то и припада. Горњи Грбаљ инфраструктурно све боље изгледа и постаје повољно мјесто за живот захваљујући привредним активностима. Расвјета је свуда постављена, тренутно се ради 2,2 километра пута од старих кућа Дулетића у Ластви Грбаљској до цркве Свете Госпође у Горовићима. То је пут какав чекамо деценијама. У селу Пелиново урађен је паркинг око цркве Светог Ђорђа и реконструисан дио пута према Светој Тројици. Акцијом мјештана Пелинова и уз помоћ Дирекције за уређење и изградњу Котора озидан је спрат на млину за маслине, асфалтиран дио пут у Доњим Наљежићима. Ове године је буџетом општине Котор 400.000 еура за инфраструктуру у Горњем Грбљу – дионици пута Горовићи-Братешићи, потпорном зиду на путу Пријеради-Крак за Шишиће, потпорни зид у Шишићима, пут Јадранска магистрала – Наљежићи, крак поред стадиона малих спортова који излази у центар села Наљежићи. Пут Горовићи-Шишићи су радили ДОО ‘Тујко’ браћа Мишо и Славко Тујковић, ДОО ‘Браћа Магуд’ фирма Станка Магуда. Власници су дали земљиште без новчане надокнаде и овим путем им се свима захваљујемо“, истакао је предсједник МЗ Грбаљ, Жељко Ћетковић.

„Хвала МЗ Грбаљ што је поднијела иницијативу да ми заједно са њима спроведемо и наградимо нашу дјецу која су на просветитељском путу Светог Саве. Хвала свима који сте помогли на било који начин у све ове године. Све наше храмове, па и ову канонику обновили сте ви вашом љубављу, радом и доприносима. Захваљујем све свим појединцима, сваком дјетету малом грбаљском до најстаријег човјека па све до наших сестара. Ви сте суштина онога због чега смо вечерас овдје“, поручио је горњогрбаљски парох, јереј Миајло Бацковић.

Савинданска академија у Кртолима

Српска православна црквена општина Кртоли приредила је у Дому културе у Радовићима Савинданску академију.

Savindan Krtoli publika

Пјесмом, игром и рецитацијама представили су се полазници вјеронауке, ђаци ОШ „Бранко Бринић“ и КУД „Кадена“ из Кртола. Као посебни гости у препуној сали наступиле су и дјевојке из Русије које бораве у манастиру Свете Варваре у Кртолима, Валерија Потонкина и Таиса Короткова. Предсједник црквене општине Кртоли, Саво Клакор уручио је награде Ђорђу Ђуришићу за најбољи литерарни, а Теодори Барбић за најбољи ликовни рад на тему Савиндана.

Savindan Krtoli2

У светосавској бесједи, кртољски парох јереј Александар Брашанац је подсјетио на вјечне поруке Светог Саве.

„Свети Сава се повјеравао, он је био тај који је нашао прави тренутак и када се човјеку обраћао, обраћао му се са једноставношћу и пажњом, проналазио је његову душу, његов проблем, проналазио оно што су други или заобилазили или нијесу хтјели да погледају. ‘Чашћу чините једни друге већим’, имао је пажњу према оцу, молећи се имао је пажњу према Богу, разговарајући са народом имао је пажњу према народу. Тако и ми следујући нашем истинском пријатељу који је и овдје оставио своје трагове и свој печат, морамо га слиједити јер другог пута немамо. Његов пут није неког путујућег мудраца који је несигуран, већ утврђен пут у живот вјечни, пут ка бесмртности и вјечном животу“, истакао је кртољски парох.

Otac Aleksandar Savindan

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Žao mi je da nijesam bio sa svojim grbaljskim prijateljima na njihovu baštinu, u lijepi srpski dan u srpskom Grblju.
  Tamo đe sam među svojima, ka u vr’ Katunske!

 2. 0
  0

  Nekad davno u manastiru Podlastva Grbaljska zivio je i sluzio monah Platonije,uvjek je pozdravljao mlade ljude BOZANSTVENA OMLADINA,eto 50 godina je proslo da se taj Njegov pozdrav i ostvari,neka je nazdravlje i u napedak

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here