Насловна Друштво Свето тројство засијало на врху Румије

Свето тројство засијало на врху Румије

11

Према вјековној традицији, на Тројичиндан, у организацији Митрополије црногорско-приморске, одржана је литија на врху планине Румије, гдје су вјерници изнијели крст Светог Јована Владимира.

Као и претходних година, међу вјерницима највише је било младих, који су, како кажу, са лакоћом савладали стрме падине Румије.

Крст је на врх планине изнио Душко Андровић, члан фамилије из Вељих Микулића која већ вјековима чува ову реликвију. Осим Барана, у литији су учествовали и гости из других крајева Црне Горе, као и из Србије и Русије.

Rumija - crkva-02Поворка је, по обичају, кренула испред цркве Светог Николе у селу Микулићи, а литургију у цркви Свете Тројице је служио парох барски Јован Пламенац.

Древни храм на Румији 1571. године срушили турски окупатори, а његова симболична обнова само је испуњење вјековног народног предања и ишчекивања – да ће се храм вратити, односно по предању „долетјети“ на врх Румије.

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  baš je fino…joj blagoš nama, no fali vam krme na ražnju ka ispred skupštine, to vam je propust…no nijeste rekli ko je izneo na leđima rista?

 2. 0
  0

  Dobronamkerna sugestija. Vjera nasa Pravoslavna ne poznaje pojam iu naslova “svetog trojstva“ vec iskljucivo “Svete Trojice“!

 3. 0
  0

  Капела на Ловћену и Црква на Румији – богоблагословене међе светог православља! Коме смета – Слава Господу на небесима, међу Људима мир и добра воља! – тај је у горкој свађи сам са собом – помози и помилуј и безумне, Господе!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here