Насловна Друштво Свети Сава је светионик и путоказ за српски народ

Свети Сава је светионик и путоказ за српски народ

2
ПОДИЈЕЛИ

Свети Сава- академија-ПОдгорица

У препуној крипти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици синоћ је одржана је централна Светосавска академија у Митрополији црногорско-приморској.

Манифестацију је благословио и поздравно слово изговорио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је казао да је овогодишња академија посвећена 520-ој годишњици ободско-цетињског „Октоиха“.

Он је показао први примјерак „Октоиха петогласника“, који је управо изашао из штампе послије 520 година у издању Митрополије црногорско-приморске, манастира Високи Дечани и Народне библиотеке Србије.

mitropolit Amfolohije 08

Враћамо се, дакле, србуљској, српској рецензији старословенског језика управо са разлога што је то рецензија Светих Кирила и Методија, а онда Светих Наума и Климента. А послије Наума и Климента, пресудну улогу у обликовању старословенског језика одиграо је управо Свети отац наш Сава“, казао је митрополит Амфилохије.

Прослављајући ову годишњицу ми смо дужни да се сјетимо непроцјењивог доприноса Светог Саве и његове, црквене његове школе, просвете у формирању, не само духовности и наше свеукупне средњовјековне културе него управо и у формирању језика“, подвукао је митрополит Амфилохије.

Др Душан Батаковић, историчар и дипломата, директор Балканолошког института САНУ је у светосавшколе књижевне, богословскеској бесједи подсјетио да нам је Свети Сава дао културу и идентитет, и тако нас учинио народом.

Код нас се увек када се Свети Сава запостави, крене неком странпутицом. Свети је Сава онај светионик који нам осветљава пут. То је једна духовна лампа која нам даје јасан путоказ у будућност, кроз све сциле и харибде овога света“, казао је Батаковић.

Dusan Batakovic

„Није случајно Свети Сава установио једну од најважнијих породичних установа у нашем народу – крсну породичну славу“, казао је он.

У умјетничком дијелу програма наступили су СПД „Јединство“ из Котора, СПД „Светосавник“ из Подгорице, Црквени хорови „Свети Марко“ из Подгорице и „Свети новомученик Станко“ из Никшића, Хор ђака Цетињске Богословије, народни гуслар Рајо Војиновић, етно-појац Даница Никић и ансамбл музичко-поетског спектакла „Стојте галије царске“ предвођен Јеленом и Иваном Жигон.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Молимо комплетне говоре Митрополита Амфилохија и др Душана Батаковића, за оне који нијсу били у Храму!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here