Насловна Друштво Свеправославни сабор: Православна црква је јединствена

Свеправославни сабор: Православна црква је јединствена

1
ПОДИЈЕЛИ

Православна црква је саопштила да је једна црква и изнела свој став о главним проблемима савременог света, наводи се у Посланици на крају Свеправославног сабора, који је одржан на Криту од 16 до 26. јуна под председавањем васељенског патријарха Вартоломеја.

„Православна црква није федерална црква, већ једина“, наводи се у посланици која је прочитана након заједничке литургије у сабору Св. Петра и Павла у граду Хања.

Православна црква намерава да разговара са другим хришћанским црквама, али то не значи одступање од вере, наводи се у документу.

Учесници Сабора су осудили рат, војне интервенције, убиства, уништење хришћанских споменика, која се не дешавају само на Блиском истоку, већ и у другим регионима света.

„Православна црква позива све да престану са војним акцијама на Блиском истоку, прекину протеривање народа“, наводи се у Посланици.

Црква се изразила и о браку — то је савез мушкарца и жене.

Православна црква подржава науку и научна истраживања, али сматра недопустивим уништење духовних вредности, етичке базе живота.

Сабор се заложио за заштиту животне средине, против необуздане експлоатације природних ресурса „којима нас је Господ наградио“.

Одређене тачке су посвећене и односима између држава — православна црква се не меша у политику, али се залаже за заштиту људских права и сматра недопустивим мешање држава у лични живот грађана и кршење људских права, наводи се у Посланици.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    20. јуна у јеку критског скупа, како јавља Руска линија, http://rusk.ru/newsdata.php?idar=75277 јеврејски екстремисти окупирали су Сионску горњицу у Јерусалиму, ону Горњу собу у којој су били сабрани Апостоли када је на њих сишао Дух Свети, и тако онемогућили молитве и поклоњење православних. и још увијек су тамо и спрјечавају им приступ, тврдећи да је испод сахрањен цар Давид и да је то место јеврејског култа које припада Јеврејима. Да ли је скуп на Криту оштро протестовао због овог екстремистичког дивљања, чу ли ко?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here