Насловна Друштво Свеправославни сабор: Брак је искључиво заједница мушкарца и жене

Свеправославни сабор: Брак је искључиво заједница мушкарца и жене

1
ПОДИЈЕЛИ

Брак, као света тајна, заједница је православног мушкарца и православне жене, а заједница људи истога пола ни на који начин не може бити благословена и сматра се одступањем не само од предања, него и као нешто што је потпуно супротно заповести божијој о браку, закључили су данас учесници Свеправославног сабора на Криту.

„Наравно, истакло се да је брак данас угрожен као категорија, због секуларизације која је глобална појава и да је нарочито важно чувати тајну брака због породице, која је такође угрожена и у том смислу, једногласно се закључило да не постоји никаква друга врста уговора између различитих личности, која може личити на брак, уколико то није заједница мушкарца и жене“, рекао је митрополит загребачко-љубљански и портпарол делегације СПЦ Порфирије.

Према његовим речима, закључак свих четвртог дана Сабора на Криту је да је брак најстарија божанска установа и да је уведен већ стварањем Адама и Еве, али да брак нема за циљ само стицање деце, него је брак пре свега икона цркве, или како се каже- домаћа црква.

„Зато је брак и света тајна. Отуда оно што је практиковано вековима, потврдило се да је и надаље важно, да брак треба да има благослов цркве, односно свештеника или епископа“, рекао је Порфирије и додао да је била веома жива расправа, да је из наше цркве учествовало неколико епископа, као и да је говорио сам патријарх Иринеј.

Заједница људи истога пола ни на који начин не може бити благословена и сматра се одступањем не само од предања, него и као нешто што је потпуно супротно заповести божијој о браку“, нагласио је Порфирије.

Он је рекао и да се на Сабору такође говорило и о склапању брака између православних хришћана и оних који то нису, чему је посвећен добар део расправе, а према његовим речима, нарочито су ту тему покренули представници цркава које су мањинске у неким државама.

Навео је пример Александријске црква, која има широко мисионарско подручје у Африци, и која наилази чак и на такве проблеме да неко постаје хришћанин, а већ има полигамни брак.

„Тражила су се решења, али ипак на крају закључено је да морамо да се држимо канона, принципа да је брак као света тајна заједница православног мушкарца и православне жене“, истакао је Порфирије.

Ипак, како је нагласио, тамо где постоје проблеми, да православни улазе у брачну заједницу са неправославним хришћанима, на простору на ком је дијаспора – у Америци и Аустралији, да ту ипак треба оставити могућност сваком епископу да примени икономију (божији план о спасењу човека и свега створеног) тамо где мисли да је то принцип који служи спасењу оних који ступају у брачну заједницу, а чланови су цркве, а улазе у заједницу са неким ко није православни хришћанин.

Порфирије је рекао да су учесници Сабора најпре данас потписали два текста на којима се радило – а то су текстови о дијаспори и о начину давања аутономије некој цркви, а како је рекао, говорило се и о посту.

Нагласио је да, с обзиром на то да нису све цркве присутне на овом Сабору и с обзиром на то да неке документе нису све цркве прихватиле, да је опште мишљење и став да, одлуке које се доносе, отворене су и постоји нада да ће у том процесу и документи који нису прихваћени од цркава које нису присутне, бити у перспективи прихваћени.

Свеправославни сабор који је окупио представнике православних цркава из целог света одржава се на грчком острву Криту, трајаће до 27. јуна, а на њиму нису присутни званичници Руске, Бугарске, Грузијске и Антиохијске православне цркве.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here