Насловна Друштво „Сведоци ‘Олује’ умиру, тешко да ће неко бити осуђен“

„Сведоци ‘Олује’ умиру, тешко да ће неко бити осуђен“

0
ПОДИЈЕЛИ

Координатор „Веритаса“ за Републику Српску Јанко Велимировић незадовољан је због одсуства процесуирања за ратне злочине током и после „Олује“.

„Пракса последњих година се понавља, ослобађајућим пресудама хрватским генералима Готовини, Маркачу и Чермаку пред Хашким трибуналом. Хрватска је охрабрена и врло тешко да ће доћи до неког значајнијег процесуирања за ратне злочине с обзиром на проток времена и на све мањи број сведока, који умиру“, навео је Велимировић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

На последњој „Веритасовој“ евиденцији налазе се, казао је, имена 1.859 погинулих и несталих Срба у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ и после ње, од чега су 1.209 или 65 одсто цивили, међу којима је 75 одсто било старије од 60 година.

„Међу жртвама је 546 или 29 одсто жена, од којих је око четири петине било старије од 60 година. Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 1.604 лица, док је на евиденцији несталих још 795 лица, већином цивили“, рекао је Велимировић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Велимировић је, говорећи о томе да ће се у Хрватској „Олуја“ обележавати два дана, издвојио иницијативу младих који путем петиције траже да се Хрватска извини Србима за све што им је почињено у „Олуји“.

„Та петиција, која је још актуелна, била је организована и прошле године и сада је на њој већи број потписника него претходне године“, додао је Велимировић.

Он је казао да ће и ове године Марко Перковић Томпсон, са већ познатим репертоаром песама посвећених НДХ и усташкој идеологији, одржати концерт у оквиру хрватске прославе „Олује“, овог пута на Кордуну, у Слуњу, што је оценио забрињавајућим, али је додао да „у последње време има и критичких тонова на такав репертоар“.

„Очекујемо и да током обележавања неће доћи до напада на Србе који живе у Хрватској и који ће на свој начин обележити оно што им се догодило у тој акцији“, рекао је Велимировић.

Према „Веритасовом“ програму обележавања 22 године од страдања Срба у „Олуји“, у суботу, 5. августа у Бањалуци је предвиђено полагање венаца на споменик страдалим Крајишницима на динари на Пердуовом гробљу, а парастос ће бити служен у Храму Христа Спаситеља.

Трибина под називом „Дани туге и сећања“ биће одржана у Народном позоришту Републике Српске, а у недељу, 6. августа, биће служен парастос страдалим Србима у Новом Граду.

Истог дана у месту Сводна, где је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избеглица из Крајине, биће служен парастос у месној Цркви Светог Саве, а предвиђено је полагање венаца код спомен-крста.

У понедељак, 7. августа, у месту Јањиле, на Петровачкој цести, где је хрватска авијација бомбардовала избегличке колоне, биће служен парастос и положени венци на спомен-крст.

Извор: Агенције 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here