Насловна Друштво Све за Петњицу али плата у Беранама

Све за Петњицу али плата у Беранама

0
ПОДИЈЕЛИ

После издвајања Петњице из општине Беране у новембру 2013. и враћања статуса општине, који им је одузет декретом комунистичких власти пре скоро шест деценија, десило се оно што мало ко може да схвати у граду на Лиму. Наиме, 19 радника у самоуправи и јавним предузећима, чији је оснивач општина Петњица, и даље су на „казану“ општине Беране!?

Petnjicaaa

До пре нешто више од годину дана то је било „схватљиво“, јер је локалну власт у Беранама и Петњици вршила ДПС. Али, променом власти у Беранама ствари су постале мало нелогичне. Уместо да 20 младих Беранаца добију посао, општина је до одлуке надлежних присиљена да финансира запослене у Петњици, чијим челницима се не жури да на платни списак ставе људе који плату примају у Беранама, које су гушиле развој Петњице.

Осим тога, што Беранци нису потенцирали, место на коме се налази једна фабрика у Петњици на територији је Берана, али из ко зна којих разлога они нису захтевали њено „уцртавање“ у своје „границе“. Арбитражна комисија, формирана по налогу Владе Црне Горе, одбила је захтеве Петњичана, али није донела одлуку да се 19 радника скине „с вагона“ општине Беране.

„Сада, када је питање решено, потребно је и да општина Петњица преузме део дугова, као што су преузели део прихода из егализационог фонда“, истиче председник општине Беране Драгослав Шћекић.

„Очекујем да се брзо реши питање расподеле имовине и радника“.

Док Петњичани нигде не журе, јер им је лепо док им други финансирају раднике и враћају заједничке дугове, Беранци инсистирају да се посао што пре заврши, јер је овај случај досад незабележен, не само у Црној Гори.

„Прошле године смо за 19 радника који раде у Петњици, у Центру за културу, на одржавању локалних путева и матичаре, издвојили 120.000 евра“, податак је који је изнео секретар за друштвене делатности у општини Беране Драган Богавац.

Међутим, нови подаци говоре да се цифра увећала, па сада ти радници пореске обвезнике у Беранама коштају 20.000 евра месечно! Због тога и не чуди што локалне власти у Петњици не захтевају поделу имовине и обавеза, јер и што би то чинили, када им други плаћају.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here