Насловна Политика Све више странаца се бори за ИД

Све више странаца се бори за ИД

0
ПОДИЈЕЛИ

Више од 20.000 странаца отишло је у Ирак и Сирију, како би се борили на страни Исламске државе, преноси Си Ен Ен.

Who is Isis?

Они долазе из 90 земаља, а чак 3.400 бораца је са Запада, наводи се у саопштењу Националног антитерористичког центра.

Како се наводи, ти бројеви су само процене, али се поставља најважније питање: ко су они и зашто тамо одлазе.

САД

Директор Националне обавештајне службе Џејмс Клапер изјавио је да је 180 људи из Америке покушало да оде у Сирију да се бори.

Он наводи да се не зна идентитет свих оних који су успели да оду, али је велики број оних који су спречени и осуђени због тога.

Пре неколико дана, тројица мушкараца из Њујорка су ухапшена и оптужена да су помагала овој терористичкој групи, а за једног од њих се сумња и да је спремао напад на председника Барака Обаму.

Четири жене су оптужене да су се спремале да се придруже ИД, а троје тинејџера из Денвера заустављени су у Октобру у Немачкој у покушају да дођу до територија које контролише ИД.

Канада

Канадска обавештајна служба је навела да је 2014. године више од 130 њених држављана отишло на територију Сирије и Ирака.

Демијан Клермонт је убијен прошле године у сукобима у Алепу, а Џон Мегвајер и Кадер Калиб су оптужени да су помагали екстрмистима.

Француска

Највише пажње изазвала је Хајат Бумедин, жена убијеног Амедија Кулабија, који су учествовали у нападу у Паризу, када је убијено четворо људи у супермаркету. Пропагандни магазин ИД је писао да је она успешно дошла до њихових територија, али не постоје докази за то.

Од других 1.200 људи из Француске, који су се придружили Исламској држави, француски званичници су успели да именују само једног.

Велика Британија

Верује се да је око 600 људи из Британије отишло у Азију.

Терориста, познатији као Џихадиста Џон, недавно је идентификован као Мухамед Енвази и да је дошао из Лондона.

Три тинејџерке су напсутиле Британију 17. фебруара, примећене су касније у Истанбулу, али се верује да су успеле да дођу до Сирије.

Аустралија

Према новим подацима, из ове земље је 50 људи отишло у борбене редове Исламске државе.

Али, случај који је изазвао највише пажње је Калед Саруф, који је на свом Твитер налогу објавио фотографију свог седмогодишњег сина који држи главу човека.

Немачка

Верује се да је око 600 људи из Немачке отишло на територију Ирака и Сирије, као и да се екстермисти полако враћају у Немачку, али нема званичних података о томе ко су они.

Од осталих земаља, из других делова света, највише терориста је дошло са севера Африке, из Марока и Туниса, око 2.500 је из Саудијске Арабије, а 1.500 из Русије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here