Насловна Издвојено Свако Не у НАТО, има своје ЗАТО

Свако Не у НАТО, има своје ЗАТО

12
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Ина Радуловић 

Док перем суђе, размишљам о новонасталој ситуацији на свјетској политичкој сцени, о Трамповој изјави да је Мило једна маргинална политичка личност која је своју малу земљу учинила познату по трговини оружјем и наркотицима, те да ће стопирати ратификацију приступа Црне Горе у НАТО.

Питам се да ли ће свијет моћи да поднесе још једну економску кризу када и Америци уведемо санкције.

Иначе, врло сам задовољна исходом избора у САД, јер са првом дамом, Меланијом, имам невјероватне сличности: обје смо бринете, дизајнерке и рођене у Југославији, док са Хиларином првом дамом, Билом, једино заједничко што имам јесте бомбардовање мене од стране њега. То бомбардовање би, у суштини, био први разлог зашто НЕ у НАТО. Дакле, врло је једноставно и субјективно.

1441281059_bill-and-hillary-clinton

Међутим, како смо као народ црногорски изгубили личност на рачун лажног суверенитета и тамо некаквог интегритета (а са тим губитком отишла је у заборав и 1999, коју смо доживјели, а неки и преживјели), сада нам упорно понављају: „Никад више 1918!“ Али, намеће се питање: Како им вјеровати да истинито говоре о прошлости којој нијесу били сведоци, кад лажно сведоче о ономе кроз што смо сви прошли?

Са друге стране, други одговор на питање зашто НЕ у НАТО је врло објективан. То је кратка прича о војним, историјским и политичким приликама у којима је Савез настао и као такав се развијао, приказана из једног лаичког угла и поткријепљена општепознатим чињеницама. Све је почело 1949. године у Вашингтону, по завршетку Другог свјетског рата, који је вођен између два блока. Први су чиниле силе Осовине, који су предводиле Њемачка и Јапан, а други је био Савезнички: СССР, Уједињено краљевство и САД.

nato amerika

Рат је завршен совјетским освајањем Берлина 8. маја 1945. Два мјесеца након тога, САД су бациле атомску бомбу на Хирошиму и Нагасаки и тако избрисале са лица земље два града и 80 хиљада људи.

Стварање НАТО-а је, у ствари, био врхунац Хладног рата између СССР и САД, који је настао као сукоб социјалистичког комунизма и америчког капитализма.

Седамдесет година касније, историја је показала да је комунизам био као нека врста тумора који се ширио унутар захваћених земаља, док их није угушио, док је капитализам као вирус, чији је први носилац створио антитијела, али остатак свијета болује и моли онога који је узрочник болести да их спаси.

НАТО је од оснивања дјеловао више као политички савез, до распада Југославије 1995. Напад на Југославију био је прва војна операција НАТО-а изван територије држава чланица Алијансе.

grdelicka klisura-voz-nato bombardovanje-01

САД су 2002. године ставиле вето у Савјету безбједности УН на продужење мировне мисије у Босни и Херцеговини. Том приликом захтијевају изузеће својих војника од евентуалне одговорности пред Међународним трибуналом за ратне злочине.

Под изговором непоштовања људских права и уз оштру осуду УН, 24. марта 1999. почиње свакодневно бомбардовање, од 78 дана, Србије и Црне Горе. У тим нападима погинуло је око 2.500 цивила и 1.000 војника, док је број жртава на НАТО страни био – 2 војника.

Слично су прошли Авганистан, Судан, Либија, Пакистан, Ирак, Сомалија и Сирија. Суштина је у томе да се све ове акције у медијским кампањама спроводе у име мира, стабилизације и антитероризма, док је пракса показала да за земље у које НАТО уђе сигурност и мир постају категорије прошлости, не будућности.

На крају, питам се: Чему толико напора и уложених средстава у кампању за улазак у НАТО, кад нас и онако нико ништа ни не пита.

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ima li to iđe na svijetu da domaćica, dok pere suđe, razmišlja o trenutnoj situaciji na svjetskoj političkoj sceni? I što je najsmiješnije, nije ona sama već to radi cijela CG.
  Ishod izbora u SAD je zaista specifičan. Prvi put je prva dama silikonska ljepotica. Sve dosadašnje su završile prestižne američke univerzitete jer se podrazumjevalo da zemljom upravljaju obrazovani ljudi. Sadašnji predsjednik i prva dama su više likovi iz reality show-a. Predsjednik se naciji obraća twiter porukama (u kojima pokazuje nepismenost), a lice prve dame sa svim onim silikonskim umecima je presmiješno. Ali i to je demokratija i narod ima pravo da ponekad izabere i budalu da ih vodi.
  Opservacije autorke o Nato ću preskočiti. Navešću samo svoje iskustvo. Obišao sam pola svijeta i nijesam vidio nijednu sličnost našeg naroda sa fincima, njemcima, francuzima ili bilo kojim narodom iz zapadnog svijeta. Ni jedne sličnosti. Ali kada sam bio u arapskim zemljama osjećao sam se među svojima. Svuda isti ljudi, iste priče, sve podsjeća na kuću. Svuda se čuje ista muzika (arapska koja se kod nas zove narodna). Kada se upustiš u razgovor sa ljudima nezaobilazno dođeš do teme: “Nas arape mrzi cijeli svijet“ ili “Nas Amerika mrzi“ (kako zvuči poznato). Kad platiš piće na šanku, konobar te obavezno ukrade. Omladina divlja na ulici sa automobilima. Hiljadu sličnosti, naš mentalitet je u potpunosti arapski, mi nemamo nijednu sličnost sa zapadnim svijetom. Možda je i to uzrok što domaćice razmišljaju o svjetskoj politici dok peru sudove.

  • 0
   0

   Dragi Komlene, vaš komentar ukazuje na to da ste vrsni poznavalac američke političke scene, svetski putnik i osoba širokih shvatanja. Osim ove šovinističke primjedbe da nemamo ni jednu sličnost sa zapadnim svijetom zato što domaćice razmišljaju i kako to niđe ne postoji osim kod nas. Možda je i to uzrok što ste se u arapskim zemljama osjećali kao među svojima.

   • 0
    0

    Ne pratim američku političku scenu, ali ne može se sporiti da je na mjesto prve dame Amerike došla jedna sponzoruša. Ovo je valjda najveći uspjeh sponzoruša do sada, a silikoni su njihova obavezna karakteristika. Kakav to primjer daje omladini? A njen suprug nije najgluplji američki predsjednik, tu je već oštra konkurencija sa Bušom juniorom.
    Koliko mislećih domaćica u CG razmišlja o tome ko su laurelati Nobelove nagrade za medicinu ove godine ili koji su kulturni događaji u gradu ove nedelje. Ne vjerujem da ih je puno, ali svaka izreda promišlja o svjetskoj politici. Sa takvim mentalitetom i ovakvim tekstom čovjek ne može da se ne sprda.

 2. 0
  0

  CovekSloboda VS CovekKosmos
  SlobodarskoBice VS KosmickiBeskucnik
  TajnoZagonetanje VS ZivotnoOdgonetanje
  LovorovVenac VS DostojnaGlava
  NakedMan VS EmptyArran (can)
  NatoSpin VS Kaljin
  KockicaEkser VS TkoZna
  SiniMunjo VS UdriGrome
  BtwGoriMore VS Thrill is gone
  IPak

 3. 0
  0

  Auuu!
  … Komlen!?
  Otkrio nam dugo cuvanu tajnu o nasem “ arapskom mentalitetu „!
  … Odise kompetencijom.
  Ina, nije valjda da ga shvatate za ozbiljno!?
  Sali se on! …
  A vi ste Ina, domacica, jos i intelektualka, najbolje moguce od zenskog roda!

 4. 0
  0

  Уопште ми није јасна Комленово прескакање Клинтонових… Меланија је, ако ћемо већ да задиремо у то, барем законита жена. Она не би постала прва дама, да су претходне прве даме (и друге даме, наложнице и конкубине) биле узорите. Јасно је да је тријумф Трампа донекле и одраз губитка поверења у све што је до сад чинило политички систем у САД. Уопште није случајно што му је баш бивша прва дама (успешна жена која би требало да стоји иза успешног мушкарца) била противкандидат.

  А ја први пут читам текст госпође Радуловић и могу само да је (упркос анти-Црногорском Комленовом ставу о прању судова) охрабрим да још ређе пере судове, а мало чешће пише.

  • 0
   0

   Nije sporno da su se američkom narodu ogadili političari, između ostalog stalno ih i lažu. Rezultat toga je i izbor Trampa. Ali ne mogu se pisati tekstovi u kojima se prestavlja lijepom stvari što na mjesto prve dame dolaze osobe kao Melanija, Stanija, Sandra Afrika ili sl., to može biti samo za podsmijeh. Autorki bih preporučio da se bavi svojom strukom, kako čujem da je uspješna u tome, a pisanje neka ostavi. Nekad se govorilo da papir trpi sve, danas internet trpi sve, ali u pisanju neće napraviti karijeru. Na ovom portalu je dovoljno da pljuneš na Nato i dobiješ prostor za pisanje, ali ovdje se ne stiču reference (izvinjavam se uredništvu).
   Naše mišljenje o Klintonu se uveliko razlikuje. On je bio dobar predsjednik, kao i većina demokratskih kandidata, jer je između ostalog puno pomagao razvoj nauke. Obezbijedio je finansiranje izrade Hablovog svemirskog teleskopa koji je čovječanstvu dao najljepše dosad slike svemira. Finansirao je projekat mapiranja ljudskog genoma, koji je vjerovatno bio najveći naučni projekat u prošlom vijeku. A ni u Americi nije lako obezbijediti novac za nauku. Ja ga gledam kroz to, a to što je za nas imao batinu samo pokazuje kojem svijetu mi pripadamo. Ovdje nema astronauta koji bi boravili na međunarodnoj svemirskoj stanici ili instituta koji bi se uključili u genetski projekat, ali kandidata za batinu ne hvali. Klintonova supruga nije uspjela i da je ne komentarišemo, ali i ona je u mnogo aspekata smiješan lik.

   • 0
    0

    Г. Комлене, ви сте поменули Меланију Трамп у контексту естрадизације њеног сексипила, а ја вам кажем (да не идемо у детаље, да нас не би опет цензурисали) да је Бил Клинтон је био учесник највећег секс-скандала у историји Беле куће, а наложница Моника Левински је од продаје књиге коју исти тематизује зарадила милионе. Трамп се с правом бунио да њега криве зато што јавно прича о нечему, о чему му је Бил Клинтон шапутао на партијама голфа.

    Што се тиче узорности, интелектуалног потенцијала и сл. … Џон Кенеди је, кажу, препадао жене по улици, Вудро Вилсон је, као тврдокорни Јужњак, много волео да прича масне вицеве о црнцима, глупо је саблажњавати се над Џорџом Бушом Млађим, кад су Теди Рузвелт и Реган пре њега многа врата светске доминације отварали ногом.

    Немојте да имате илузије о америчким председницима као таквим, па ће и Трамп за вас да буде мање ексцес, а више део узрочно-последничног ланца. Глупо је да се кола сломе на њему и његовој супрузи. Сад се сви нешто као саблажњавају, примитивац постао председник, чудна ми чуда, подршку Клинтоновој давале су и Мадона и Мајли Сајрус, све саме узорите девојке…

   • 0
    0

    Na smeta meni ni Tramp ni njegova žena. Ali me isprovocira neka glupa priča. Hilari i Melenija su dva svijeta koji se ne mogu porediti. Hilari ima vrhunsko obrazovanje, rijedak intelekt i može biti uzor svakoj mladoj ženskoj osobi. Istina, mi smo imali problem sa njom ali to nije tema ove priče. I onda se nađe neko pametan da ih upoređuje i favorizuje Melaniju. Zamislite pobogu brineta, pa je ostvarila takav uspjeh (valjda je to rezervisano samo za plavuše).

 5. 0
  0

  „…Ne pratim američku političku scenu…“ Ne samo sto je ne pratis nego nemas pojma. Do te mjere ne znas nista o americkoj politickoj sceni da je svaka diskusija nemoguca. Da ti prevedem jednu anglosaksonsku mudrost: Bolje je cutati i drzati oponenta u sumnji da ste glupi, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

  • 0
   0

   Stvarno slabo pratim, ali neke stvari bodu oči. Jedna od zapaženijih izjava novog predsjednika je bila da on sa suprugom redovno, svakog dana upražnjava seks. Javnost je stvarno uživala u ovim detaljima. Očekivao bih da na ovakve izjave reaguju razne organizacije koje se bore za ženska prava i protiv tretiranja žena kao seksualnih objekata. Još jedna bosanska pjevaljka je napravila sličnu karijeru kad se udala za šeika iz Emirata. Uspjela bi i naša Stanija, ali tele ko tele, nikad nije naučila engleski ili ruski i sebe je sputala da napravi sličnu karijeru. Da je i ona ugrabila nekog đeda milijardera i ona bi postala dizajnerka nakita ili bi napravila svoju modnu liniju; to je tipična karijera takvih dama.

 6. 0
  0

  Da ja navedem jednu nasu, srpsku, crnogorsku : NIJEDNA SE ZENA NIJE OBRUKALA STO JE CUTALA!
  Kako su zene pametnije i u svemu bolje od muskaraca!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here