Насловна Друштво Швајцарска: Обећана земља пада у рецесију

Швајцарска: Обећана земља пада у рецесију

0
ПОДИЈЕЛИ

Швајцарска привреда могла би током године да падне у краткотрајну рецесију због узлетања курса франка изазваног одлуком централне швајцарске банке.

svajcarska-zastava-ilustracija

Други разлог могао би да буде пад цена нафте, саопштио је циришки институт за економска истраживања КОФ.

Институт је оборио своју прогнозу привредне активности земље за 2015. на минус 0,5 одсто, док је у претходној прогнози, објављеној у децембру, рачунао на привредни раст од 1,9 одсто за текућу годину.

За наредну, 2016. КОФ предвиђа нулти раст бруто друштвеног производа, за разлику од 2,1 одсто, из децембарске прогнозе, пренео је Ројтерс.

КОФ предвиђа кратку рецесију у току лета, што ће изазвати пад БДП-а на нивоу целе године од 0,5 одсто, додаје се у саопштењу.

Према предвиђама стручњака овог института, стопа незапослености у 2015. повећаће се на 3,4 одсто радно способног становништва, и на 4,1 одсто у 2016, док је прошле године износила 3,2 одсто.

Потрошачке цене пашће 1,5 одсто за текућу годину, док је у претходној прогнози Институт рачунао на стопу дефлације од 0,1 одсто.

Што се тиче извоза, може се очекивати пад од 1,4 одсто у 2015, додају из КОФ-а.

Исти извор подсећа да је почетком јануара швајцарска централна банка објавила да напушта политику фиксирања домаће валуте у вредности од 1,20 франака за евро, што је изазвало скок курса и страховања код извозника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here