Насловна Политика Швајцарска постала уточиште исламским екстремистима

Швајцарска постала уточиште исламским екстремистима

0
ПОДИЈЕЛИ

teroristiИсламски екстремисти који су активно укључени у акције џихадиста живе и у Швајцарској, гдје их има неколико десетина, показала је анкета Центра за безбједносне студије при Политехничкој школи у Цириху /ЕПФЗ/, јавља агенција Срна.

У Швајцарској живи и више хиљада симпатизера радикалних кругова.

Италијански стручњак за селафизам Лоренцо Видино није имао проблема да пронађе исламске фондаменталисте у Швајцарској, јављају швајцарски медији.

Према документу ЕПФЗ, заснованом на 12-мјесечној анкети, они су врло активни на интернету. Поједини, чак, позирају са пушкама швајцарске војске.

Видино наводи да око 50 лица подржава џихад против оних који одбијају да се подвргну муслиманским законима.

Неки од њих су већ путовали у Сомалију, Јемен или Пакистан, да би успоставили контакте. Везе се успостављају и са џихадистима у Њемачкој, на Балкану и Француској.

Они су све бројнији у Њемачкој, а према подацима из Берлина, 220 Нијемаца је ангажовано на страни сиријских исламских побуњеника.

Више хиљада лица има афинитете према радикалним круговима и изражавају позитивне ставове о џихаду и радикалној исламској групи Ал каида.

Прије 20 година, џихадисти у Швајцарској стизали су углавном из Сјеверне Африке и они су већ радикализовани. Данас су они углавном рођени у Швајцарској или су ту одрастали.

Прије него што ступе у контакт са исламистичким групама, они се готово сами радикализују путем интернета, а мање у џамијама.

„Већина џамија у Швајцарској одбацује екстремизам“, подсјетио је Видино.

Међутим, постоје групе џихадиста које гравитирају око приватних сала за молитве или џамија и заговарају ригорозни ислам.

Према ријечима стручњака, џихадизам остаје и даље веома маргиналан у Швајцарској, и не треба стварати климу страха.

У поређењу са другим земљама, као што су Данска и Белгија, сцена џихадиста у Швајцарској је мала.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here