Насловна Друштво Сутоморе: Златичанима руше кућу, а дивље небодере толеришу

Сутоморе: Златичанима руше кућу, а дивље небодере толеришу

4
ПОДИЈЕЛИ

Светлана Златичанин, мајка четворо дјеце, упутила је јуче јавни апел којим од грађевинске инспекције тражи да њена кућа у Сутомору чија изградња је завршена још прије годину и по дана, има једнак третман као и остале грађевине које су изграђене без одговарајућих дозвола на овом подручју.

Грађевинска инспекција донијела је рјешење о рушењу првог и другог спрата Светланине куће у Лењиновој улици, а 7. јуна инспектори у пратњи припадника Управе полиције одустали су од извршења након што су се у спорном објекту затворила њена дјеца. Ипак, инспектори су најавили да ће убрзо поново доћи како би спровели рјешење о рушењу објекта.

porodicna kuca Svetlane 3 Zlaticanin

У апелу упућеном медијима Светлана наводи да је приземље њене породичне куће изграђено 2007. године, а први и други спрат фебруара прошле године, на њеном породичном имању, при чему није угрожен никакав јавни интерес. Кућа је, каже, укњижена, и за њу добија рјешења за плаћање пореза.

„Веома поштујемо државу, и као њени лојални грађани и држављани постављамо питање како то да је само на подручју Сутомора саграђено преко 500 стамбених и других објеката на државном земљишту, често и у зонама предвиђеним за зелене површине, и нико инвеститоре није ни опоменуо, а нама само због хира неког појединца доносе рјешење о рушењу куће у којој живимо, и коју смо саградили на властитом земљишту, не угрожавајући било који јавни интерес“, наводи Светлана Златичанин, која посједује и урбанистчко-техничку сагласност за свој објекат.

Она је од Управе за иснпекцијске послове званично прије три дана затражила одлагање административног извршења о рушењу њене куће, наводећи као аргументе да је објекат у потпуности изграђен, те да њој и њеној дјеци служи као мјесто основног становања, као и да у складу са принципима Бечке Декларације објекат не треба рушити јер није сметња јавном интересу, нити својим габаритима захвата било коју јавну површину. Ради легализације куће Светлана је предала и захтјев за издавање грађевинске дозволе надлежном Секретаријату у СО Бар. Подсјетила је и на јавно изнешен став званичника Министарства одрживог развоја и туризма да ће се легализовати све грађевине у Црној Гори које не угрожавају јавни интерес.

„Одлучивање надлежног органа СО Бар о мом захтјеву за издавање грађевинске дозволе представља у смислу Закона о Управном поступку (ЗУП) претходно питање прије чијег рјешавања је неопходно прекинути поступак административног извршења“, истиче Златичанин, напомињући да постоје и разлози социјално – хумане природе који налажу потребу одлагања извршења рјешења о рушењу.

porodicna kuca Svetlane Zlaticanin

Она подвлачи како је на сцени очигледна политика двоструких аршина, јер се дуж цијелог Сутомора и околине наочиглед инспекцијских служби подижу небодери без икаквих дозвола, често и на раскрсницама, док у њеном случају послије годину и по од изградње и усељења у објекат инспекција настоји да удовољи нечијем личном прохтјеву мотивисаном, вели, личном нетрпељивошћу према њеној породици.

Како је Златичанин закључила у обраћању медијима, она и њена дјеца живе у великом страху откако су инспектори најавили поновни долазак ради рушења, због чега очекује да ће се у рјешавање проблема укључити и организације цивилног друштва које се боре за заштиту и поштовање људских права грађана.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Bruka, da su u DPS ne bi smjeli da im ruse, ovako nasli Srbe iz Vrake, a ustvari starosjedioce Podgorice. Gradjevinska inpsekcija je ustvari gradjevinska mafija i to svi znaju. Sto na pocetku Njegoseve onom kriminalcu Pavlovicu u Sutomoru ne sruse divlji obejakt koji gradi godinu dana, nasred raskrsnice.

  2. 0
    0

    Златичанима на тај начин желе да честитају што је њихов члан фамилије Дејан Златичан постао првак свијета у боксу. Његовој титули се једино ДПС и остале црногорске усташе нису обрадовали. Не сумњам ја у слогу Златичана и њихових људи, одбраниће се они на свој начин од олоши која их је узела на зуб.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here