Насловна Политика Сусрет Бечића и амбасадорке Хребичкове: За Демократе је ријеч закон

Сусрет Бечића и амбасадорке Хребичкове: За Демократе је ријеч закон

1
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Демократске Црне Горе, мр Алекса Бечић, састао се у просторијама Демократа са Њ. Е, амбасадорком Јанином Хребичковом, шефицом мисије ОЕБС-а у Црној Гори. Предсједник Демократа и уважена гошћа разговарали су о актуелним дешавањима на политичкој сцени Црне Горе, а посебно о стварању услова за одржавање фер и демократских избора.

Састанку је присуствовао генерални секретар Демократа, Борис Богдановић.

Предсједник Бечић се осврнуо на резултате досадашњег политичког дјеловања Демократа и упознао амбасадорку Хребичкову да Демократе спроводе вишемјесечну, интензивну теренску кампању у свим градовима Црне Горе у којој је армија младих волонтера обишла више од 105 000 домаћинстава.

Бечић је истакао да су општине на црногорском приморју обиђене два пута, након чега су одржане изузетно посјећене Изборне конвенције на којима су бирани општински одбори и предсједници општинских одбора. Предсједник Бечић је нагласио да су тиме Демократе заокружиле партијску инфраструктуру на локалном, али и на мјесном нивоу.

Бечић је амбасадорки Хребичковој указао да је за Демократе ријеч закон, и да су је одржале и када су рекли да неће са ДПС-ом ни у каквим комбинацијама, и када нису учествовали на изборима у Тивту, иако су и организационо и кадровски били спремни, јер нису постојали фер и демократски услови за њихово одржавање, и када су рекли да неће бити дио владе у којој сједе носиоци политичке корупције и кадрови ДПС-а, и када су рекли да посланици Демократа неће присуствовати сједницама Скупштине којима предсједава шампион политичке корупције.

Предсједник Демократске Црне Горе саопштио је, у разговору са уваженом гошћом, да је за једну демократску земљу поразна чињеница да власт никада није смијењена на изборима, да се опозиција у 2016. години бори за елементарне услове за слободне изборе, да брат премијера постаје добитник 10,5 милиона еура у изборној години и да опозиција већ двије и по године убјеђује власт да имплементира изборно законодавство које је донио највиси законодавни дом. Бечић је изнио свој став, у погледу имплементације изборног законодавства, да Државна изборна комисија није у потпуности спремна да одговори изазовима новог обима надлежности и своје улоге у спровођењу изборног процеса.

Амбасадорка Хребичкова је информисала саговорника да је Мисија ОЕБС-а по први пут иницирала активности у области избора, са посебним фокусом на Државну изборну комисију.

„Од јануара ове године, Мисија је спровела процјену потреба функционисања ове институције са конкретним препорукама о унапређењу и побољшању функционисања. Виши изборни савјетник ради у просторијама ДИК-а и пружа континуирану подршку, даје техничке савјете и смјернице за рад ДИК-а, руководећег кадра, и пратећег особља са циљем изградње капацитета ове институције. Подржао је рад ДИК током припреме, али и на дан локалних избора у Тивту. Уз његову подршку и охрабрење, ДИК је уложио додатне напоре у припрему и спровођење обука за чланове општинске изборне комисије, с освртом на новоуведену електронску идентификацију бирача, информисање јавности, припрему и објављивање правовремених саопштења за јавност. Мисија ОЕБС-а цијени да је ово велики корак напријед“, казала је Хребичкова.

Она је напоменула да је ДИК потписао Меморандум с ОЕБС-ом који дефинише обостране улоге у будућем партнерству. Мисија је добила подршку Њемачке, Италије, Аустрије и Велике Британије за спровођење пројекта техничке помоћи Државној изборној комисји.

„Овај пројекат ће се фокусирати на даљу едукацију и усавршавање чланова ДИК-а и запослених у ДИК-у, као и њихове активности усмјерене на комуникацију са јавношћу, побољшање wеб странице и едукацију бирача. У овом тренутку, наш експерт пружа помоћ ДИК-у у припреми веома важног низа обука за тренере и чланове бирачких одбора у цијелој земљи,“ нагласила је aмбасадорка Хребичкова.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here