Насловна Мозаик Сурои: Власт у Србији партнер косовског „модела Змије“

Сурои: Власт у Србији партнер косовског „модела Змије“

0
ПОДИЈЕЛИ

Приштински публициста Ветон Сурои изјавио је у четвртак увече, на промоцији своје књиге „Змијске ноге“, која је одржана у оквиру фестивалa „Мирдита, добар дан“, да је стагнација на Косову произвела албанску политичку елиту на власти, у већини криминализовану, у којој влада модел змије.

Према његовим речима, то су људи ниског образовања, великих прохтева и још веће агилности и упорности у преузимању институција државе.

Модел змије је сада естаблишмент нове државе. Тај модел се храни не само из сопствених извора примитивизма и употребе силе, већ и са два битна фактора – храни га међународна заједница која у њему види гарант стабилности и гарант за привид успеха у европској спољној политици са такозваним дијалогом Приштине и Београда“, рекао је Сурои.

Поред тога, тај модел храни се и из Београда, држањем Косова ван светских институција, казао је Сурои.

Он је оценио да је садашња власт у Србији најбољи партнер косовског модела змије, који је са новим оптужбама и специјалним судовима најпотребнији садашњем Београду, да би показао моралну и политичку надмоћност.

Сурои је рекао да ратови на овим просторима нису завршени, јер нису изграђени мировни односи међу државама, а ни саме државе нису изграђене.

„Србија је још на позицији да је Косово њена покрајина, а Косово функционише са убеђењем да су четири северне општине, које су под контролом Србије, заправо њен функционални део“, истакао је Сурои.

Уредник недељника „Време“ Драгољуб Жарковић оценио је да је књига „Змијске ноге“ изузетно храбра.

„Написати такву књигу и остати у једном суштински трибалном друштву, мора да је јако тешко. То је демитологизација целе једне нове националне историје. Оваква књига је потребна сваком народу на овом, па и шире, на европском простору“, рекао је Жарковић и додао да књига отвара многа питања.

(Преузето са: Коссев)

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here