Насловна Политика Шулц: Србија као мост између ЕУ и Русије

Шулц: Србија као мост између ЕУ и Русије

0
ПОДИЈЕЛИ

Србија може да игра кључну улогу у развоју бољих односа између Русије и Европске уније, изјавио је предсједник Европског парламента Мартин Шулц.martin-sulc

Србија има снажне историјске везе са Русијом и стога може да дјелује као „мост повезивања“ између Москве и Брисела, рекао је Шулц, извијестио је Јуроњуз, а пренио Спутњик.

Србија би могла да постане примјер гдје идеје и моралне вриједности и Русије и ЕУ коегзистирају и чак напредују, због чега је важно да Брисел ради на томе да Србији буде одобрено чланство у ЕУ, додао је Шулц.

Шулц, који се управо вратио из посјете Београду, рекао је да ће ЕУ и Србија почети процес придруживања ове године.

Нормализација односа између Русије и ЕУ уз помоћ Србије, главни је разлог зашто Брисел треба да ради на томе да ова балканска држава постане чланица ЕУ, изјавио је бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини, који такође подржава идеју Шулца.

„Два фактора чине чланство Србије од суштинског значаја за ЕУ. Прво, ми говоримо о највећој и најнапреднијој држави у региону Балкана. Ово је фактор регионалне безбејдности и стабилности, који Европа не може да игнорише“, рекао је Фратини.

Фратини је, међутим, истакао као важно да се на Србију не врши превелики притисак, односно да се од ње не захтјева да пребрзо прихвати захтјеве за чланство у ЕУ.

Такође, ни под којим околностима, Брисел не треба да врши притисак на Србију да бира између ЕУ и Русије, узимајући у обзир срдачне односе Београда и Москве, поручио је Фратини.

Уколико се на Србију изврши превелики притисак или се она примора да бира између будућег чланства у ЕУ и очувања срдачних односа са Русијом, то би могло ту државу да доведе на ивицу катастрофе, као што се догодило у Украјини, сматра Фратини.

ЕУ је направила велику грешку када је приморала Кијев да изабере између ЕУ и Русије, казао је Фратини.

Да Брисел није притискао Кијев да прекине своје историјске везе са Русијом, већ радио на томе да Украјину приближи Европи, у исто вријеме допуштајући Кијеву да има посебан однос са Москвом, та држава не би била на рубу колапса, навео је Фратини.

„Покушаћемо да не направимо ову грешку поново са Србијом“, додао је Фратини.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here