Насловна Друштво Шуковић: Марковић и Вељовић ми се свете због истрага шверца цигара у...

Шуковић: Марковић и Вељовић ми се свете због истрага шверца цигара у Мојковцу

0
ПОДИЈЕЛИ

veljovic markovic

Полицијски инспектор Предраг Шуковић потврдио је полицији да он стоји иза свих коментара на порталу ”Вијести”, због којих је потпредсједник Владе Душко Марковић тражио истрагу због сумње да му је угрожена безбједност.

Шуковић је у изјави у својству грађанина рекао да никако није намјеравао да пријети Марковићу и да случај тумачи као притисак Марковића и бившег шефа полиције Веселина Вељовића због истрага које је као шеф Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције водио у вези са наводним шверцом цигарета из фабрике у Мојковцу.

Данашњи позив у својству грађанина тумачим као још један притисак од поменута два господина из Мојковца, а који су на мене огорчени што сам као шеф Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције радио предмет у вези са шверцом цигарета и фабрике у Мојковцу, и који изванредно добро знају да се имена некога од њих помињу у предмету”, пише у изјави коју је Шуковић дао полицији 12. јуна ове године, а у коју су ”Вијести” имале увид.

У том записнику пише и да је Шуковић казао да ”стоји иза сваког коментара са његовог корисничког налога ”бос”, а испод текстова у којима се помињу Марковић и Вељовић.

И те како сам свјестан сваке ријечи коју сам написао у тим коментарима и одговорно тврдим да у њима нема ниједне ријечи пријетње…”, изјавио је Шуковић пред полицијом и понудио да појасни пред тужиоцем да мотив његовог обраћања у смислу ”фразер” и ”лажни демократа” и друго нипошто се не могу довести у контекст пријетњи јер, пише у записнику, ”много озбиљнијих коментара има на друштвеним мрежама”.

”Појашњавам да сам са Душком Марковићем и његовим кумом Веселином Вељовићем од раније у изузетно лошим односима и да сам са овим другим био у судским споровима као лице које је подносило кривичне пријаве или по приватној тужби. Имам сазнања од више људи из политичког и јавног живота Црне Горе да ме Душко Марковић нон-стоп блати у разговорима са тим људима и износи неистине на мој рачун, а све због рада полиције на предмету цигарета из Мојковца”, пише у записнику.

”Можда не дочека све ови…а”, коментар је Шуковића на текст: ”Марковића спремају да преузме ДПС” од 7. јуна. ”А овај са слике намјерава да живи”, коментарише текст: ”Марковић замјеник предсједника, ДПС без потпредсједника”. Испод текста: ”И делегација Црне Горе ће положити вијенац на споменик на Горици” од 8. маја Шуковић је коментарисао: ”Брзо ће некима из делагације овако полагати цвијеће”.

Полиција је тражила да Шуковић објасни ове своје коментаре, а он је рекао да је потребно прочитати цијели текст на порталу ”Вијести”.

Послије увида у документацију није ми јасно којом мојом ријечју или коментаром сам завриједио пажњу да неко и размишља о кривичном дјелу угрожавање сигурности јер се ни у једној од реченица не помиње ниједна насилна ријеч или намјера, без обзира како је и на који начин прочита”, пише у записнику, у ком Шуковић потврђује као своју мејл адресу која садржи његово пуно име и презиме.

Подгорички Основни суд је по захтјеву основног државног тужиоца, два пута наређивао претрес портала ”Вијести” због коментара на рачун Душка Марковића.

Први пут, по наредби судије за истрагу и предсједника Основног суда Зорана Радовића 7. јуна, а други пут 9. јуна 2015. године по наредби коју је потписао судија за истрагу Миладин Пејовић.

Дан након Шуковићеве изјаве полицији, он се самоиницијативно јавио тужитељки која је задужена за тај предмет Ромини Влаховић али му је она казала, рекао је Шуковић ”Вијестима”, да јој он не треба.

Шуковић је од доласка Божидара Вуксановића на чело полиције почетком 2012. руководио Одсјеком за борбу против организованог криминала и корупције до марта 2013. године, када га је тек изабрани директор Славко Стојановић смијенио. Сада обавља дужност вишег инспектора прве класе у Одсјеку за попуну и заштиту имовине и лица у Управи полиције.

Стојановић је тада, у истом пакету, смијенио и многе полицајце који су до тада радили на истрагама у којима су се помињали полицајци из такозване мојковачке струје у полицији, а који су истраживали сумње у њихове разне криминалне активности, нападе и пријетње новинарима, итд. Неки од њих се и данас воде као ”нераспоређени”, иако се ради о полицајцима без мрље у полицијској каријери.

За вријеме Шуковићевог шефовања полицијском борбом против организованог криминала и корупције, према надлежним тужилаштвима процесуирано је неколико предмета због којих је Вељовић више пута саслушаван у Основном тужилаштву у Подгорици, али и у Специјалном тужилаштву.

”Вијестима” је у тужилаштву незванично потврђено да је извиђај покренут на иницијативу Марковића, али и да још нијесу одлучивали да ли ће гонити Шуковића, те ако то ураде, да ли ће то бити кривично или прекршајно.

Осјећа ли се угроженим?

”Вијести” су јуче послале питања потпредсједнику Владе Душку Марковићу да одговори да ли се због коментара тада још анонимног читаоца објављених на порталу ”Вијести”, осјећао угроженим и да ли је доживио коментаре као пријетњу по свој живот и безбједност. Он је упитан и да ли се, након сазнања о признању полицајца Шуковића да је он поставио коментаре, осјећао угроженим и да ли је Шуковићеве коментаре доживио као пријетњу.

До закључења листа одговори нијесу стигли.

Шеф Бироа за односе с јавношћу у Влади Срђан Кусовац, на чији мејл су питања за Марковића послата, око 20 часова је казао да је ван земље и да не зна шта су питања ни коме су упућена, а уочи закључења листа да је питања прослиједио Марковићу.

Главни су актери у неколико предмета мојковачке групе

Полицајац Предраг Шуковић јуче је ”Вијестима” казао да његов однос према Душку Марковићу и Веселину Вељовићу нема никакве везе са његовим односом према било ком другом у држави, или држави уопште.

Не желим да коментаришем то што пишу и мисле необична господа из Мојковца јер они моје мишљење о њима знају. Ја их као грађанин називам мојковачка криминална група, јер сам радио предмете и процесуирао према тужилаштву мојковачке цигарете, ПГС и још неколико предмета у којима су они главни актери. Ја сам то радио јер ми је то полицијска дужност и обавеза. Брига ме баш што мисле, говоре и пишу о мени”, казао је Шуковић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here