Насловна Политика Шуковић „радио“ мојковчане директно са тужилаштвом и службама безбједности

Шуковић „радио“ мојковчане директно са тужилаштвом и службама безбједности

0
ПОДИЈЕЛИ

Управа полиције саопштила је јуче да инспектор Предраг Шуковић није водио никакве истраге о шверцу цигарета из мојковачке фабрике док је водио Одсјек за борбу против организованог криминала и корупције, па зато није могло ни бити притиска на њих да га гоне због коментара о потпредсједнику владе Душку Марковићу на порталу „Вијести“.

veljovic markovic

Међутим, Шуковић је у изјави „Вијестима“ навео датуме „информација и захтјева тужиоца“, а за један и број под којим је документ заведен, рекавши да они поткрепљују његове тврдње.

Онолико колико треба да знају, очито и знају. Толико од мене„, поручио је Шуковић.

Шуковић је у полицији 12. јуна потврдио да стоји иза свих коментара на порталу вијести.ме, због којих је Марковић тражио истрагу због сумње да му је угрожена безбједност. Он је у тој изјави у својству грађанина рекао да није пријетио Марковићу, а да је поступак покренут јер су Марковић и бивши шеф полиције Веселин Вељовић огорчени што је он истраживао шверц цигарета који је организовала мојковачка криминална група.

Шуковић је први полицијски функционер који је најјасније до сада оптужио Марковића и Вељовића да су главни актери предмета о тој криминалној групи које је он прослиједио тужилаштву током шефовања Одсјеком за борбу против организованог криминала и корупције.

„Нетачни су наводи Шуковића да ове полицијске мјере и радње према њему, гдје је постојао законски основ полицијског поступања због садржине самих коментара објављених на порталу „Вијести“, имају везе са било каквим притиском од било ког лица због истрага које је он наводно водио у вези са шверцом цигарета за вријеме док је био руководилац Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције јер у вријеме док је покривао то радно мјесто (2012. и почетак 2013. године) он није водио ниједну истрагу у вези са шверцом цигарета„, саопштио је Тим за односе са јавношћу Управе полиције.

У саопштењу се наводи да су инспектори за привредни криминал и за борбу против организованог криминала и корупције по захтјеву и у присуству специјалног тужиоца 05. фебруара 2011. претресли просторије „Монтенегро Тобаko Компани“, у Доњој Горици и Мојковцу, и одузели пословну документације и рачунарску опрему агенције која је пружала књиговодствене услуге овој фирми. Додаје се да су то истог дана предали тужилаштву.

Екипа „Вијести“ која је покушавала да провјери сумње у шверц цигарета из Мојковца нападнута је пар дана прије претреса код хангара у Доњој Горици, за шта је касније осуђен радник мојковачке фабрике.

Dusko Markovic 07

Други случај, који помиње Управа полиције, је провјера два објекта у Мојковцу и Колашину по захтјеву црногорске канцеларије Интерпола 22. јула 2014. „којом приликом није утврђено да се у њима врши производња цигарета„.

Службеници СКП, осим ових, нису више имали ниједан захтјев за поступање од било ког органа у вези са наводним шверцом цигарета„. Управа полиције је нагласила да Шуковић у овом периоду није радио у јединицама за привредни нити организовани криминал.

Међутим, Шуковић је, оцјењујући да је саопштење полиције „жалосно и смијешно али не и изненађујуће„, рекао да жели да их „едукује… због више припадника служби безбједности који су са мном радили поменути предмет„.

„Поступали смо по више информација и захтјева тужиоца, почев Од 20. 04. 2012. Наравно да због ознаке тајности нећете знати садржај докумената, али свјесно очито прескачете поступање по документу тужилаштва број 194/09 у јануару 2013. године. Такође, не знате за документ од 26. 11. 2012 године који би поткријепио доста мојих тврдњи. Упознат сам и са бројевима докумената наведених у саопштењу по којима се, такође, радило, јер прије мене то нису ни покушали„, рекао је Шуковић.

Шуковић у неким коментарима са налога на порталу „Вијести“, доводи у питање дужину животног вијека Марковића.

„Можда не дочека све ови…а“, коментар је Шуковића на текст „Марковића спремају да преузме ДПС“, од 7. јуна. „А овај са слике намјерава да живи„, коментарише текст „Марковић замјеник предсједника, ДПС без потпредсједника„.

Испод текста „И делегација Црне Горе ће положити вијенац на споменик на Горици“ од 8. маја, Шуковић је коментарисао: „Брзо ће некима из делагације овако полагати цвијеће„.

dusko-markovic-veselin-veljovic

До идентитета Шуковића полиција је дошла након што су „Вијести“ у јуну поступиле по судском налогу за претрес портала и доставе свих коментара са налога „бос“ у претходних шест мјесеци.

Како полиција зна да нема Марковића и Вељовића у шверцу?

Управа полиције је саопштила да у једина два случаја провјера мојковачке фабрике по налогу специјалног тужиоца и Интерпола није утврдила везу са Марковићем и Вељовићем.

Током вршења предметних провјера по свим наведеним захтјевима, службеници Управе полиције МУП-а нијесу дошли до сазнања да је по било ком основу пословна активност овог предузећа везана за потпресједника Владе Душка Марковића и секретара Вијећа за националну безбједност Веселина Вељовића„, стоји у саопштењу.

Није јасно на основу чега је ово полиција закључила, када су у истом саопштењу рекли да су одмах предали сву заплијењену документацију тужиоцу. Шуковић је прекјуче „Вијестима“казао да Марковић и Вељовић знају шта он о њима мисли.

Ја их као грађанин (у коментарима на порталу) називам мојковачка криминална група јер сам радио предмете и процесуирао према тужилаштву мојковачке цигарете, ПГС и још неколико предмета у којима су они главни актери. Ја сам то радио јер ми је то полицијска дужност и обавеза„, казао је Шуковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here