Насловна Политика Сукоб Вучића са званичницима ЕУ

Сукоб Вучића са званичницима ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Србије саопштио је да је изненађен тврдњама Маје Коцијанчић која је је јуче негирала да ЕУ појединим организацијама, попут БИРН-а плаћа да воде кампању против српске владе.

aleksandar vucic

„Србија подржава независно и одважно новинарство, као и слободу говора широм Европе и ван ње, и та слобода изражавања је основни принцип демократије. Управо зато, запрепашћен сам чињеницом да Маја Коцијанцчич у име ЕУ покушава да ме ућутка, да ми забрани чак и да одговорим на питање новинара“, одговорио је премијер Александар Вучић на изјаву портпаролке Европске комисије Маје Коцијанчич да је „Европска комисија изненађена тврдњама премијера Србије да ЕУ појединим организацијама плаћа да воде кампање против српске владе“.

Премијер Вучић у писаној изјави истиче:

„Свестан чињенице да сам само обичан председник Владе једне географски мале земље, а да су г-ђа Коцијанчич и г-дин Девенпорт велики и важни функционери ЕУ, нисам ни помислио да ће само један мој мали, обични одговор новинару на конференцији за новинаре изазвати такав бес моћних и значајних људи. Питам вас г-ђо Коцијанчић и г-дине Девенпорт, да ли ви то забрањујете председнику Владе Србије да одговара на питања новинара, да ли покушавате да ми забраните да јавности Србије саопштим да оне који плаћате не говоре истину и да ли је слобода свакојаких речи дозвољена вама, а слобода истине и изражавања и истине није дозвољена нама обичним смртницима.

Премијер Вучић закључује:

„На крају, истински верујем у европске вредности, у вредности ЕУ, али не верујем да су лицемерје и лаж, као и прогон оних који слободно мисле и којима не можете да наређујете сваку реч и сваки потез било каква вредност за коју се треба борити. Узгред, ако вам лично представљам сметњу јер нећу да будем ваша лутка на повоцу, већ само слуга грађана Србије, јасно ме и недвосмислено о томе обавестите, и не брините, склонићу вам се са пута, а знам да има много оних који чекају да улогу потрчка и послушника истог секунда преузму“.

Иначе, Маја Коцијанчич је реаговала на изјаву премијера Вучића да су неки медији финансирани европским парама неистинито писали против „Ер Србије“ и посла око испумпавања воде из угљенокопа „Колубара“.

Коцијанчичева је у писаној изјави навела:

„Одлучно одбацујемо такве неосноване тврдње. ЕУ подржава независно и одважно новинарство, као и слободу говора широм Европе и изван ње. Слобода изражавања је основни принцип демократије. У настојањима да подржи слободу говора, ЕУ, између осталих активности, пружа бесповратна финансијска средства независним и невладиним организацијама у целом региону, која додељује на такмичарској основи и у складу са строгим процедурама. Сви корисници овакве помоћи имају пуну уређивачку независност и једини су одговорни за објављени материјал“.

Водим суверену земљу у ЕУ

Мој избор је, упркос свим ризицима којима се излажем, а ваша реакција то јасно потврђује, да будем слободан и довољно одважан да водим независну и суверену земљу на путу ка ЕУ, поручио је премијер Вучић.

Тендер

„Знајући како и колико су под заштитом они који су изговарали неистине о Влади Србије грађане наше земље нисам ни обавестио да ти, који су код вас победили по строгим процедурама, покушали су да натерају Владу Србије да прихвати тендерску понуду једне западне компаније која је чак 23 милиона евра скупља од понуде српске компаније. За вас тричавих 23 милиона. За мене и земљу коју водим великих 23 милиона“ наводи премијер Вучић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here