Насловна Насловна Словенија пред преиспитивањем гостопримства Мугоши

Словенија пред преиспитивањем гостопримства Мугоши

1
ПОДИЈЕЛИ

Дипломатски скандал прети да помути добре односе Подгорице и Љубљане. Све је „закувала“ најава шефа словеначке дипломатије Карла Ерјавеца да ће министарство још једном размотрити захтев Црне Горе да Миомир Мугоша буде амбасадор у Словенији. Разлог је што у „дежели“ нису били упознати са медијским наводима о Мугошиним „коруптивним аферама“ и случајем напада на новинаре „Вијести“.mugosa-i-milo

,,Нисам знао за ове чињенице. То захтева проверу и проучићемо ствар још једном“, рекао је Ерјавец словеначкој Поп ТВ.

Медији у „дежели“ су минулих дана писали о Мугошином ангажману, уз оштру поруку да им „долази скандал мајстор“! Све то додатно компликује ситуацију, коју ће морати дипломатија да пресече. Подршку за ово место у Љубљани, Мугоша је добио тек на другој седници парламентарног Одбора за међународне односе и исељенике, када је прошао захваљујући гласовима „најљућих критичара“ из СДП, да би се потом лидер те партије Ранко Кривокапић извинио!

,,СДП је направила грешку. Ако неко није добар за градоначелника, поготово није добар за представника државе“, упозорио је Кривокапић.

Министарство спољних послова Црне Горе саопштило је да је именовање амбасадора Миомира Мугоше спроведено у складу са законом и међународном дипломатском праксом. Подсећају да по добијању агремана државе пријема, амбасадора указом поставља председник државе, уз прибављено мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе.

Реаговао је и Бранко Луковац, бивши шеф црногорске дипломатије, оцењујући да (уколико није неспоразум), преиспитивање већ датог агремана, са могућношћу његовог повлачења и опозива је нешто што је неуобичајено у дипломатској пракси.

,,Држава акредитације на такав се корак одлучује само у случају када постоје озбиљни разлози и негативне политичке, сигурносне или судске евиденције о непријатељском или непримереном деловању личности која се предлаже према држави акредитације“, рекао је Луковац.

Два догађаја су обележили владавину Миомира Мугоше. Први је када је за почасног грађанина Подгорице проглашен Стипе Месић, бивши председник Хрватске. И други, када је одбијен предлог опозиционе СНП да то звање понесе и Новак Ђоковић, најбољи српски и светски тенисер.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here