Насловна Политика Суђење Младићу: Није било пописа несталих

Суђење Младићу: Није било пописа несталих

0
ПОДИЈЕЛИ

Свjедок одбране Горан Крчмар изјавио је јуче, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да не зна за званичан број несталих лица у БиХ и у Сребреници, јер „ни у БиХ, ни у Сребреници није било пописа несталих“.

ratko-mladic-hag

Крчмар, који се од босанског рата, у институцијама Републике Српске, бави разменом заробљеника и потрагом за несталима, рекао је да је, због недостатка списка несталих, „све у сфери нагађања и дневне политике… како коме одговара“.

„Тренутно се у БиХ оперише са 8.000 до 13.000 несталих, што је стварно неозбиљно“, оцијенио је свједок. Он је прецизирао да је до сада учествовао у ексхумирању и идентификовању око 3.500 особа, које су се водиле као нестале.

Младићев бранилац Бранко Лукић и јуче је, током испитивања свједока, приказао шокантне снимке српских жртава којима су муџахедини из састава Армије БиХ одсекли главе, у лето 1992.

Крчмар је прецизирао да „те главе до дан-данас нису пронађене“ и да су „тијела сахрањена без глава“.

Он је описао и ексхумацију масовне гробнице „у строгом центру Сарајева, испод болнице Кошево“, у којој је пронађено 36 тела, која су била скривена, како је тврдио, испод покопане мртворођенчади из болнице.

По Крчмару, „до сада је у Сарајеву ексхумирано тијело 471 Србина“.

Унакрсно испитујући свједока, заступник оптужбе тврдио је да се у БиХ још 7.000 особа води као нестало, поред 2.500 посмртних остатака у мртвачницама.

„Не, не могу се сложити да има 7.000… Није успостављена евиденција несталих, зато има манипулација“, одговорио је Крчмар, који је протекле недјеље оптужио власти у Сарајеву и Међународну комисију за нестале (ИЦМП) да „увеличавају“ број муслиманских жртава широм БиХ, укључујући и у Сребреници.

На тврдњу тужиоца да су цивилне комисије РС за размјену становништва, током рата, биле „део машинерије етничког чишћења“, Крчмар је узвратио: „То ви тврдите, не ја… Нисам у томе учествовао, у размјени цивила, и о томе не могу сведочити“.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида.

Свједок је тврдио и да су несрпски цивили „одлазили добровољно, на организован начин“.

„Нису одлазили из притвора, затвора, већ су одлазили својом вољом“, казао је, додајући да је тај одлазак организовала „агенција Владе РС“, уз накнадну ограду да није сигуран да је агенција била Владина.

Размјену ратних заробљеника, којом се Крчмар бавио, одобравао је, како је рекао, Главни штаб ВРС, најчешће помоћник генерала Младића за обавјештајно-безбједносне послове, тадашњи пуковник Здравко Толимир.

Толимира је хашки суд неправоснажно осудио на доживотни затвор, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници.

Сугестију тужиоца да је јединица ВРС којој је припадао била умијешана у ратне злочине у Котор Вароши, Крчмар је одбио, али је потврдио да је злодјело починила друга српска формација.

Крчмар ће свједочење окончати сутра, после чега ће Младићева одбрана пред судије извести свог следећег свједока.

Ратни командант Војске РС, генерал Младић (72) оптужен је за геноцид над око 7.000 Муслимана у данима пошто је ВРС заузела Сребреницу, 11. јула 1995.

Оптужница генерала Младића терети и за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here