Насловна Насловна Судија који је ослободио Насера Орића слао Србе у логоре

Судија који је ослободио Насера Орића слао Србе у логоре

3
ПОДИЈЕЛИ

Судија Шабан Максумић, предсједавајући судском вијећу које је ослободило Насера Орића, био је бивши војни судија који је током рата сарајевске Србе слао у логоре.

Због његове ратне биографије постоје и двије кривичне пријаве из 2001. и 2005. које су отишле у Тужилаштво Босне и Херцеговине из Центра јавне безбједности Источно Сарајево, каже за „Новости“ Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, при влади Републике Српске.

Он додаје да је судија Максумић у рату радио у касарни „Виктор Бубањ“ гдје је судио Србима, а за вријеме рата у дијелу овог објекта је био логор за Србе.

О његовим пресудама и тортурама над Србима у логору постоје и кривичне пријаве, али стоје већ више од деценију у фиоци Тужилаштва БиХ„, каже Којић.

Он каже да је Максумић и „кључни човек“ у предмету Орић, јер је 2009. потписао рјешење о пребацивању предмета из Окружног тужилаштва Бијељина у Тужилаштво БиХ на захтјев Орићевог адвоката Васвије Видовић. У образложењу је навео да је штетно да се у Бијељини води поступак због бошњачких породица које су претрпјеле геноцид у Сребреници.

Којић напомиње да је то преседан у правосуђу, јер иначе пребацивање предмета тражи Тужилаштво БиХ.

„Новости“ пишу и да су у трочланом судском већу били и судија Станиша Глухајић, судија из Тузле, као и Весна Јасенковић, која је читав рат провела у Сарајеву, гдје је послије радила у општинском суду.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Hajde da budemo realni.Tuzilac u postupku Srbin,dvoje od troje sudija sudskog vijeca su Srbi.Ko ga je oslobodio?Tako pisu Vecernje Novosti koje su imale i izjavu g.Tome File da je Srbima u genima izdaja.Ako vec nesto prenosite prenesite ga za nasu sramotu a ne kako vama odgovara.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here