Насловна Политика Студенти траже од Вучића да не иде у Сребреницу

Студенти траже од Вучића да не иде у Сребреницу

0
ПОДИЈЕЛИ

Студенти уручили Влади Србије петицију са 3.267 потписа који симболизују број српских жртава у Братунцу, Сребреници и околним местима, са молбом да председник Владе не иде 11. јула у Сребреницу.aleksandar-vucic-02

Студенти са готово свих факултета у Србији, али и Црне Горе и Републике Српске, предали су данас Влади Србије петицију са симболичних 3.267 потписа, колико је српских жртава страдало у Брaтунцу, Сребреници и околним местима, са молбом да премијер Србије Александар Вучић не иде 11. јула у Поточаре, односно да повуче своју одлуку да иде у Сребреницу.

Један од потписника петиције и организатор акције Јован Алексић, студент докторских академских студија историје у Косовској Митровици, каже за Спутњик да би одлазак српског премијера у Сребреницу било признање да су Срби искључиви кривци за све несрећне догађаје који су се дешавали на простору бивше Југославије.

Он истиче да је за помирење потребно двоје и додаје да је циљ акције да упозори да догађаји који се око нас одвијају, посебно у вези са британском резолуцијом, наносе велику штету и нашем народу и нашој држави.

„Ми јесмо за помирење и међусобну толеранцију, али не по основи да су Срби једини кривци. Лично сам спреман да сагнем главу пред невиним жртвама које је учинио мој народ, али то очекујем да ураде и други народи пред српским жртвама. Сви медији говоре о Сребреници и ми тај злочин не негирамо, али одбијамо да се он назове геноцидом, зато што ниједна правничка дефиниција тај злочин не може тако да дефинише“, каже Алексић.

Он подсећа да су наши државни представници више пута ишли у Поточаре, од Бориса Тадића па наовамо, али каже да се не сећа да је иједан представник муслимана из Босне и Херцеговине или неко из међународне заједнице икада био Братунцу, Кравици или било ком месту у коме су страдали Срби.

„Зашто су српске жртве небитне и зашто се о њима не пишу резолуције и зашто су оне недостојне помена и било каквог пијетета?“, пита Алексић.

Он подсећа да је 3.267 Срба званично масакрирано у Братунцу, Сребреници и околним местима и каже да о њима нико не води рачуна, као и да се о њима не говори, већ само о муслиманским жртвама у Сребреници.

Како је истакао, петиција има и више потписа него што су предали Влади Србије, али да су хтели да број симболизује српске жртве. Међу потписницима петиције има студената из Србије, Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here