Насловна Друштво Студенти с инвалидитетом и студенти Роми да уђу у Студентски парламент УЦГ

Студенти с инвалидитетом и студенти Роми да уђу у Студентски парламент УЦГ

0
ПОДИЈЕЛИ

НВО Удружење младих са хендикепом Црне Горе (УМХЦГ) и Рома рестарт су се данас, испред и у име студената с инвалидитетом и студената Рома, обратиле Студентском парламенту Универзитета Црне Горе иницијативом за укључивање представника студената с инвалидитетом и студената Рома у рад овог тијела.

Из ових организација су навели да се ове двије групе студената још увијек, упркос законским прописима и бољним повољностима, суочавају са бројним баријерама у току процеса образовања и студентског учешћа и студентског живота генерално, попут стереотипа и предрасуда о њиховим правима и могућностима, недостатка менторске подршке, и других сервиса подршке попут асистенције у настави, неприступачне литературе и слично.

Посебан и најзначајнији проблем на који наилазе студенти с инвалидитетом, сходно представницима поменутих организација, јесте неприступачност универзитетских јединица.

„Покретање иницијатива и стављање у фокус ових питања, као и њихово континуирано рјешавање сматрамо једино могућим кроз учешће самих студената с инвалидитетом и студената Рома у рад извршних органа СПУЦГ“, наводи се у саопштењу.

У удружењима истичу да Закон о високом образовању и Закон о мањинским правима и слободама препознају принцип афирмативне акције који подразумијева увођење посебних мјера које су усмјерене на стварање услова за остваривање равноправности и заштите права лица која су по било ком основу у неједнаком положају у образовању.

„У том смислу сматрамо да је веома важно принцип афирмативне акције увести и у раду Студентског парламента УЦГ и то прије избора за представнике у СПУЦГ у октобру ове године“, кажу у УМХЦГ и Рома рестарт.

У смислу омогућавања несметане примјене принципа афирмативне акције, а у случају потребних измјена важећих правних аката који регулишу рад и дјеловање СПУЦГ, попут Статута и Правилника о изборима, из навевдених организација су позвали Студентски парламент да то учини по принципу позитивног законодавства, укључујући и Устав Црне Горе.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here