Насловна Поглед Струка упозорава: „Газимо“ сопствену историју!

Струка упозорава: „Газимо“ сопствену историју!

1
ПОДИЈЕЛИ

„Наши угледни историчари од 1945. године до данас нису написили ни једно капитално дело из области националне историје, па ,“ каже историчар-византолог проф. др Влада Станковић, професор на Филозофском факултету у Београду.

Станковић упозорава да је омаловажавање историје пракса од 1918. године, а да је тај однос нарочито кулминирао током комунистичког периода, као и да је управо то један од разлога што губимо национални идентитет.

„За духовно изумирање Срба су одговорне генерације историчара који су кукавички прихватиле да се никоме не замерају и не баве својим пословом, зарад личне удобности и привилегија. Најпривилегованији се још баве средњовековном историјом и споредним темама, а по сваку цео избегавају проучавање државе коју је још Константин Пофирогенит у десетом веку звао данашњим именом – Србија“, каже Станковић.

Он је навео и примере суседних држава, Бугарске и Хрватске, који сваке године издају десетине нових књига на матерњем, али и енглеском језиком, како би промовисали националну историју.

„Ми за то време, у 21. веку, своју историју проучавамо из књига које је почетком 20. века написала Аустроугарска“, каже Станковић.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Koji Konstantin Porfirogerit i koje trice , razumati se onoj bajci pisanoj 300-400 godina kasnije od opisanih događaja a prepisivanoj više puta je luckasto.
    Evo se sva balkanska nauka ubi tumačeći Porfirogerita a još ga niko nije protumačio , a i kako će kad je bajka .
    Najbolja je provala ona „šetnja“ srba od Soluna do Dunava i nazad , ni da su vozom išli a ne volovskim zapregama , pa mnogo je .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here