Насловна Друштво Струја у Србији јефтинија за више од 50%

Струја у Србији јефтинија за више од 50%

1
ПОДИЈЕЛИ

Струја у Србији јефтинија је за 52% него у Црној Гори, наводе у својим анализама „Вијести“. Црна Гора има скупљу струју и од осталих држава у региону, и то 21% више него што је у Републици Српској и 12,5% него у Федерацији БиХ.

Анализа је обављена преко преко калкулатора потрошње на званичним сајтовима пет снабдјевача електричном енергијом у Црној Гори и три државе региона. Калкулатор потрошње Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) је показао да би потрошња са свим ставкама и порезом на додату вриједност потрошача у сектору домаћинства са двотарифним бројилом коштала укупно 71,7 евра а иста потрошња би на рачуну Електропривреде Србије (ЕПС) коштала 5.855 динара што је 47,6 евра.

Међутим, када се упореде рачуни без државних дажбина разлика у стварној цијени киловата у Црној Гори и Србији је још већа. Без ових дажбина износ овог рачуна у Црној Гори би био 60,25 евра, а у Србији 36 евра, наводе „Вијести“.

Период јефтине електричне енергије у Црној Гори траје од 23 часа до 7 ујутро, свим данима осим недјеље када нижа тарифа траје цијели дан, мада се грађани жале да се овај распоред не поштује и да им је рачун подијељен без обзира кад су трошили струју на 2/3 скупе и 1/3 јефтине струје. Високи рачуни за струју су многима и са двије плате у домаћинству недостижни за плаћање а није риједак случај да грађани служе затворску казну јер не могу другачије да исплате дуговања.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here