Насловна Друштво Стручњаци Србије и Српске пишу декларацију о опстанку Срба (ВИДЕО)

Стручњаци Србије и Српске пишу декларацију о опстанку Срба (ВИДЕО)

3
ПОДИЈЕЛИ

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Београд и Бањалука ускоро формирати тимове стручњака који ће допринети писању текста заједничке декларације Србије и Српске о деловању за опстанак Срба.

У декларацији ће, према речима Додика, бити наведени сви важни елементи и активности које треба спровести да би се одржала српска нација, повећао њен државни капацитет и заштитиле све српске заједнице, без обзира где се налазе — у региону и целом свету. 

То мора бити монументално здање, велико колики је и наш бол.
„Имамо суверено право да одлучујемо као народ о својој судбини. Декларацију треба посматрати само на тај начин“, рекао је председник Српске за „Вечерње новости“.

Додик је нагласио да овај документ није претња никоме, нити великосрпски пројекат.

„Кад год Срби покушају да се заштите, непријатељи нас оптужују за националистичке аспирације. А шта је са њиховим аспирацијама које су биле усмерене ка томе да истерају Србе?“, упитао је Додик.

Он је као пример навео протеривање Срба из Хрватске у акцији „Олуја“, као и из Сарајева у којем је било 157.866 Срба по попису из 1991. године, а 2013. године само 1.333, истичући да су Срби истерани и побијени у многим другим местима.

Додик је додао да би документ требало да буде готов на јесен, усвојен у парламентима Србије и Републике Српске, а затим ће га званично представити он и председник Србије Александар Вучић.

„Циљ је да на почетку овог века имамо документ који може да истрпи време које долази, да остане у власништву генерација Срба ма где били, као оријентир за национално и политичко деловање“, рекао је Додик.

Он је навео да Срби прошли век с правом могу да прогласе страдалничким, што је опомена и обавеза да у наредним деценијама учине све да избегну нова страдања и да истовремено ојачају национални идентитет и националне државе — Републику Српску и Србију.

Да ће се на декларацији, која ће бити својеврсни национални програм, радити наредних месеци потврдио је и генерални секретар председника Србије, Никола Селаковић. Питање готово два милиона Срба у региону декларацијом ће бити дефинисано као један од државних националних приоритета Србије, која ће, уз помоћ Републике Српске, установити конкретне мере и активности за опстанак нације.

РТРС

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    G.Milorad zaboravlja da smo do sada imali nekoliko deklaracija i rezolucija.Mnogi iz vlasti su se zaklinjali po crkvama i manastirima.Kumili se bratimili i vodali kao snase.I?Neka lopovi iz svih struktura vlasti ,prekinu da zbog svojih lopovluka teraju našu decu put belog sveta ,pa nek onda sednu da se deklarišu.To svi rade iz nesrećne bivše Yu, svadjaju narod i plaše ih izigravajuci zaštitnike.A ustvari interesuje ih samo bogaćenje..Osim donekle Slovenaca.Odlaze mladi iz svih Yu krajeva.Milorad je iskren ali nez znam koliko su drugi.Pozicija Srpske je teška zato ga razumem.

  2. 0
    0

    Ima repova za sobom i ovakav je i onakav. Ali ovo sta prica i zastupa u poslednje vrijeme je za postovanje. Bar neko da kaze ono sto svi mislimo i znamo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here