Насловна Друштво Стручњаци о продаји оружја Хрватима: Чудно што је Аркан пуштен из Реметинца

Стручњаци о продаји оружја Хрватима: Чудно што је Аркан пуштен из Реметинца

4
ПОДИЈЕЛИ

Жељко Ражнатовић Аркан био је један од главних снабјдевача оружјем хрватских паравојних снага почетком рата, тврди бивши предсједник хрватске владе Јосип Манолић у политичким мемоарима „Политика и домовина“.

Arkan-s-tigrom-znet.hr_

Најближи сарадник бившег хрватског предсједника Фрање Туђмана тврди да је Аркан 1991. године посредовао у трговини 12 шлепера оружја, да су плаћени са двије актовке сребра и злата, те да је тиме вођа „тигрова“ купио своју слободу.

Жељко Ражнатовић Аркан још је током истраге и боравка у хрватском затвору Реметинцу, и прије режираног суђења, постао добављач оружја за потребе Хрватске. Почетком 1991. године, у априлу, Хрватска је уз Арканово посредовање купила од његове фирме из војног складишта у Батајници много оружја, претежно „калашњикове АК-47“ и противтенковско наоружање. Ријеч је о дванаест шлепера оружја“, наводи Манолић.

Неколико дана прије плаћања оружја, каже он, Аркану су „појединци, у згради Жупанијског суда у Осијеку, припремили две актовке пуне злата и сребра“.

„Оружје је наводно плаћено златом и сребром. Ко је, заправо, особа која је злато донела у Жупанијски суд у Осијеку и, на крају, коме је преузиматељ актовки заправо предао пошиљку злата? Је ли ријеч о оружју које се касније обилно препродавало по Славонији, је ли отишао у Вуковар?, пита се Манолић и додаје да ови наводи нису непознати Бранимиру Главашу, Јосипу Перковићу и Владимиру Шексу.

Аркан је, подсјетимо, ухапшен у новембру 1990. године, а из затвора је пуштен шест мјесеци касније. Манолић каже и да су цијелу операцију, без његовог знања, водили српски и хрватски „обавјештајни кругови“ и да постоји информација да је „тим оружјем заправо купио своју слободу“. Ова теорија није ништа ново за Марка Ницовића, некадашњег начелника београдске полиције, који каже да је опште позната ствар да се деведесетих трговало оружјем.

„, Аркан је тад био шеф српске паравојне формације и заиста се спекулисало да је то био разлог што су га пустили из затвора. Тада се на све стране трговало, не само оружјем већ и опремом, медицинском опремом. Рецимо, зна се да су на обали Неретве узгајали марихуану, наизмјенично је чували, а онда убирали приходе. Замислите тек шта се радило са оружјем“, подсећа Ницовић.

Адвокат Божо Прелевић, бивши коминистар унутрашњих послова, каже да је несумњиво да се Хрватска из више извора снабдевала оружјем.

Увијек је било чудно зашто је Аркан пуштен на слободу и с којим мотивима је пуштен, али питање је зашто би се снабдевали из Србије. Рецимо, познато је да су се Хрвати снабдевали оружјем из Мађарске“, наводи Прелевић. Ипак, Божидар Спасић, који је у то вријеме сарађивао са Арканом и који је био присутан кад је ухапшен каже:

„Кад су га ухапсили, код Аркана је пронађено неколико скраћених машинских пушки. Манолић нема ниједан доказ за тврдње, ниједан папир. А Аркан је пуштен на слободу јер је Станко Чолак, начелник Друге управе савезног СДБ, звао Здравка Мустића, шефа хрватске тајне службе, да обрате пажњу и пусте га“.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Арканово посредовање купила од његове фирме из војног складишта у Батајници много оружја, претежно „калашњикове АК-47“ и противтенковско наоружање. Ријеч је о дванаест шлепера оружја“, наводи Манолић

  Stvarno jos da ti povjerujemo,CIA tako reci, a CIA=UDBA

 2. 0
  0

  Sve poštenjačine ,nevini ljudi,a Arkan služi za pokrivanje poslova u untar policije.Piloti Stanka Subotića su vjerovatno isto Arknovi sinovi,a ovaj Božidar Spasić zna jedini ko je radio na crno po gradjevinama u Njemačkoj to mu mogu vjerovati sve drugo lupeta ,jedina stvar koju su trebali odraditi je da spriječe dolazak Hrvata u Jugoslaviju kada su njih desetak praktično prevrnuli Jugoslaviju,i kaže tu smo zakazali.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here