Насловна Политика Штрахе: Или реформа ЕУ или иступање Аустрије из Уније

Штрахе: Или реформа ЕУ или иступање Аустрије из Уније

1
ПОДИЈЕЛИ

Лидер Слободарске странке Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе затражио је данас реформу ЕУ, а у случају да буде неуспешна заложио се за иступање Аустрије из чланства у Унији.

Штрахе је у интервјуу бечком дневнику „Пресе“ честитао Британцима на „поновном добијању суверенитета и слободе“.

„Исход референдума је смерница за демократију и против потпуно погрешног ЕУ централизма. Сада је неопходно да ЕУ и политички доносиоци одлука спознају овај демокатски позив на буђење“, поручује лидер ФПО.

На питање да ли би Аустрија требало да крене путем Велике Британије, Штрахе је казао да званичан Беч мора да захтева реформе ЕУ.

„ЕУ је неопходан свеобухватни процес демократизација. Јункер и Шулц морају одмах да поднесу оставку и отворе пут за те процесе. Неопходан је повратак надлежности од стране Брисела националним парламентима и потребно је укидање Шенгена све док влада хаос на границама. Морамо сами одлучивати ко може да дође код нас“, истакао је Штрахе.

Он је негирао да ФПО намерава ускоро да покреће кампању за иступање у Аустрији, рекавши да су Европи потребни људи, а не бирократе ЕУ.

„ЕУ ово сада мора да спозна као позив на буђење. ЕУ је водила политику која је била удаљена од грађана, а елите данас воде политику против грађана и народа Европе. Ако ЕУ буде задржала свој одбијајући став према реформама и наставила пут политичког централизма, те земље попут Турске буде довела у чланство, намеравамо да у Аустрији одржимо изјашњавање о останку у ЕУ„, поручује Штрахе.

Он је казао да не треба исхитрен ући у реформе, и да одлуком Британаца не „пропада свет“, али да да је неопходно да сада буде започет процес дискусије, те да на крају преговора морају бити нови споразуми и то у правцу економске уније.

Штрахе је подвукао да жели да ЕУ више не буде политичка унија, већ само економска.

„Основни мировни пројекат је био исправан, а то је била унија која подстиче економску сарадњу и тако обезбеђује мир у Европи. Политички ценралистички пројекат је то угрозио“, сматра Штрахе.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here