Насловна Политика Штрахе: Није Русија агресор, већ НАТО

Штрахе: Није Русија агресор, већ НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Није Русија агресор, који протеклих деценија шири свој војни утицај у правцу граница ЕУ, већ је НАТО тај који се шири у правцу руске границе, истиче лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе критикујући санкције ЕУ Москви.

hajn-kristijan-strahe_660x330

Он је, у излагању на вечери Друштва аустријско-руског пријатељства, истакао да актуелне санкције тешко погађају и Аустрију.

„Постоје процјене према којима наша привреда годишње има штету од најмање милијарду евра,“ нагласио је Штрахе додајући да посљедице санкција против Русије осећају трговина, туризам, пољопривреда.

Прикључењем и подршком санкција Аустрија је, како је истакао, изгубила повјерење у своју неутралност.

ЕУ има проблем што је већи број чланица дио НАТО и због тога геостратешки није независна од НАТО и САД интереса, подвукао је лидер најутицајније опозиционе странке која, према актуелним истраживањима, има велике шансе да освоји прво или друго мјесто на идућим изборима.

Говорећи о Криму он је рекао да се ради о тешком случају“ и да постоји историјско оправдање за руску анексију.

Када је ријеч о Украјини Штрахе је оцијенио да су протесте на Мајдану финансирале обавјештајне службе, користећи невладине организације, а промјена власти је спроведена неуставно. Нове власти, према његовим ријечима, јасно су показале да не желе руску мањину на истоку и југу земље.

Он је изнио и сумње да је Русија крива за обарање путничког авиона над Украјином прошлог љета, нагласивши да највиши кругови ЦИА тврде да то Руси са сигурношћу нису учинили.

Не желимо ширење сукоба, а посебно не Трећи свјетски рат, који, према мом мишљењу, нажалост јесте могућ, ако се погледа како се свјесно долива уље на ватру, упозорава Штрахе.

Без навођења имена он је казао да „појединци у америчкој влади и стратези“тренутно размишљају чак и о нуклеарном рату.

Као примјер за европску мировну архитектуру Штрахе је навео „Свети савез из 1815. са Русијом.

„То, међутим, није било у интересу Енглеске и Америке и због тога је, приликом јачања Европе, стално ометано“, подвукао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here