Насловна Политика Страх од напада на КиМ, приправност на највишем нивоу

Страх од напада на КиМ, приправност на највишем нивоу

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар за локалну самоуправу у косовској влади Љубомир Марић изјавио је да се напади на Србе на Космету настављају, да то забрињава и плаши, те да је приправност полиције на највишем нивоу.

pristina

Марић је рекао да су на јучерашњој седници косовске владе осуђени напади на Србе који су се десили у претходном периоду и затражено енергичније деловање надлежних институција.

Затражано је веће присуство косовске полиције, брже и ефикасније проналажење починилаца и њихово кажњавање, рекао је Марић.

„То је оно на чему ћемо наставити да инсистирамо док не буде резултата“, рекао је Марић гостујући на РТС и подсетио да се од почетка године догодило између 60 и 70 напада на српску имовину и Србе – од тога 20 напада у општини Исток, око 25 напада у општини Клина и 20 напада у општини Пећ.

Недавно се догодио напад и у Гораждевцу у којем је повређен Албанац, припадник косовске полиције, подсетио је он и указао да су захтевали енергичније наступе институција, полиције на првом месту.

Очекујемо да се повећа број припадника полициије у овим срединама као и укључење више припадника Срба у косовску полицију, чиме ће се повећати поверење између грађана„, навео је он.

Према његовим речима то су конкретне мере које ће створити услове за правосуђе и тужилаштво да дође до процесуирања и притварања оних који врше криминална дела.

Имајући у виду да се све више говори о постојању радикалних исламиста на Космету и да је недавно ухапшено пет особа под сумњом да су спремали терористички напад – тровање Грачаничког језера, Марић је истакао да је то подиглно ниво страха на Косову и Метохији.

То је додатно уплашило Србе, као најслабију групацију, али страх је присутан и код Албанаца, рекао је он и додао да је полиција подигла приправност на највиши ниво.

Припадници полиције носе и панцир прслуке а појацана је и контрола возила, тако да цела ова ситуација додатно усложњава проблеме које Срби имају и ми са међународном заједницом инсистирамо да њихово присуство буде далеко веће у овим срединама и да више пажње обрате на српску заједницу„, рекао је Марић.

На питање како је схватио изјаву шефа грчке дипломатије Никоса Коцијаса да ће Атина подржати учлањење Косова у међународне организације и да ће ускоро бити отворена кацеларија Косова у грчкој престоници, Марић је рекао да ће на то реаговати када се буде знало да ли је то став владе у Атини или став тог министра.

Када будемо знали који је заиста став владе у Атини по том питању онда можемо да коментаришемо изјаву министра, који је члан владе, међутим да ли је то и став владе, то ћемо да видимо„, рекао је Марић.

Поводом тврдњи Приштине да ће до 1. октобра бити укоњен Парк мира и мост у Косовоској Митровици бити отворен за саобраћај, Марић је нагласио да тренутно нема договора по том питању.

Он је подсетио да је прошле године договорено да нема једностраних потеза и да док не буде заједничког договора шта ће да се ради са мостом било би неодговорно давати било какве изјаве и лицитирати са било каквим датумима.

„Тренутно нема договора по питању моста и било какав једнострани потез угрожава процес разговора са једне стране а са друге упућује на ситуацију могућих сукоба и кофликата. То сигурно није у интересу никог од нас, јер грађани су и овако доста уплашени, превише је проблема и потпуно је непотребно стварати нове. Зато међународна заједница инсистира на процесу који ће договором довести до компромиса“, рекао је Марић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here