Насловна Колумне Страх од аутономног народног бунта

Страх од аутономног народног бунта

17

Не пада снијег да прекрије бријег, већ да свака звијер покаже свој траг – каже стара народна мудрост. Сљедствено томе, можемо рећи да је и актуелна НАТО позивница утицала да политички субјекти у Црној Гори покажу своје право лице.

Lekic, Becic, Rakcevic 024

Ако је нечега било корисног у прошлонедјељној НАТО позивници, онда је то чињеница што сада можемо до краја реконструисати позадину раскола у двије најснажније опозиционе политичке групације, уједно једина два парламентарна субјекта која се конкретно противе уласку Црне Горе у НАТО пакт. Однос према најважнијем политичком питању, које ће историјски одредити будућност Црне Горе, посебно сада када смо НАТО позивницом доведени пред свршен чин, најбоље показује колико је у расколима унутар ДФ-а и СНП-а било спонтаног незадовољства дијела функционера, а колико спољних утицаја, односно нечије амбиције да лично од Викторије Њуланд буде послужен истим оним кексом, који је дотична “FUCK EU дама“ дијелила по кијевском Мајдану.

njuland

Продршка режиму Мила Ђукановића за свих 26 година његове тираније, никада није била тања него по питању увлачења земље у НАТО пакт. Упркос жестоким притисцима и свеприсутној једностраној НАТО пропаганди, двије трећине грађана Црне Горе није спремно да подржи улазак у војни савез који је овај простор не само нелегално бомбардовао, већ и трајно загадио употребом бомби са осиромашеним уранијумом. Изузев Албанаца, ни једна друга друштвена не даје хомогену подршку група уласку земље  у НАТО. Како љетошња истраживања јавног мњења показују чак 30% гласача ДПС-а није вољно да продржи чланство Црне Горе у Сјеверно-атлантском пакту.

 Сваки разуман oпозициони политичар би овако спорно питање, препознано као ахилову пету четврт вијека несмјењивог режима. Међутим не и они који су прије неколико мјесеци иступили из својих пређашњих политичких субјеката. Од теме НАТО-а они и даље бјеже као ђаво од крста, једнако као што шеф локалне тираније бјежи од теме народног референдума.

Миодраг Лекић обећао је 8. маја ове године, да уколико позивница за НАТО стигне биће спреман да се одреди о овом историјски важном питању. Ето позвиница дође, а Лекић умјесто да напокон изнесе свој обећани став, крајње несувисло поручује да “Има важнијих тема од НАТО“.

lekicusa

 Лично знам да су у Лекићево обећање искрено вјеровали и неки јавно афирмисани противници уласка Црне Горе у НАТО пакт, који су недавно (не)формално приступили политичкој партији Демос. Међутим умјесто преиспитивања свог партијског ангажмана и подршке политичком лидеру, који на историјској прекретници за земљу нема петљу да јавно изнесе став, лидеру који више држи до мишљења Њуландове и службеника амбасаде САД, него до преференција двије трећине властитог народа, горе поменути поједнци почели су да преиспитују своје учешће у протестима против уласка земље у НАТО.

Умјесто обећаног изјашњавања да ли је за, или против уласка земље у НАТО пакт, Миодраг Лекић је подијелио став Алексе Бечића да наметањем теме НАТО-а, Ђукановићев режим подстиче даље подјеле у друштву. Алекса Бечић у релативизовању историјске важности могућег уласка земље у НАТО иде и корак даље, сматрајући чак да политичари уопште не би требало да се бави овим питањем.

Srdjan Milic - Aleksa Becic

Свако ко тврди да су у овом моменту од НАТО-а важније чисто економске теме, то ради из потпуног економског незнања, или јефтиног опортунизма срачунатог да успостави неприродан баланс између оних који га угошћавају мајданским кексом и ризика губитка цјелокупног гласачког тијела. Крајњи рок одређен  за коначан одговор на позивницу за НАТО пакта, ограничен је на максимум двије године, што се по економској теорији детерминише као кратак рок. Питања која Бечић и Лекић покушавају неспретно наметнути као важнија, попут повећања запослености и значајнијег поправљања стандарда грађана, могуће је рјешавати искључиво у средњем и дугом року, чак и у случају да Ђукановић сјутра преда власт прелазној влади.  

 Чланство у НАТО савезу не само да не би представљало никакав импулс за подизање економске активности, већ би како то показује примјер Бугарске, могло да представља баријеру за инвестициона улагања највећег значаја. Министарство спољних послова НР Кине, највећег глобалног инвеститора изнијело је негативан суд о могућем увлачењу Црне Горе у НАТО. Идентични ставови долазе и из Руске Федерације, земље из које је у Црну Гору стигло највише инвестиција и земље чији нам туристи доносе више од половине туристичких прихода. Стога сасвим је ирелевантно да ли ставови Алексе Бечића потичу из економског и политичког дилетантизма, или макијавелистичког опортунизма срачунатог да осигура своје мјесто на столу гдје “FUCK EU лејди“ Викторија Њуланд дијели свој мајдански кекс.

karikatura

Склон сам да вјерујем у другу могућност, а управо је тај мотив Бечића и Лекића усмјерио да грађанске протесте започете 27. септембра, проведу у кабинетима Ранка Кривокапића и у јаловом ћаскању са шефом локалне тираније. Оваква позиција имала је погубне посљедице по висок иницијални  рејтинг њихових партија, који је сада сведен на границу цензуса. Намјера да и данашњи анти НАТО протест проведу под Кривокапићевим скутима, ДЕМОС и Демократе усмјерава ка политичком стечају. Стога намеће се питање, да ли је амбасада САД спремна да дозволи пропаст свог почетно успјешног политичког пројекта, пацификације водећих анти НАТО политичких структура?

Последњих дана у Москви сам обавио више разговора са значајним руским политичарима и водећим експертима за простор Балкана. Дошао сам у посјед информација да су САД Ђукановићевом режиму испоставиле задатак да на данашњем протесту понови сценарио провокација насиља од 24. октобра. Након понављања насиља и полицијске репресије од 24. октобра, услиједила би у садејству режимског медијског апарата и концерна Вијести, тотална медијска сатанизација ДФ-а, СНП-а и осталих отворених противника уласка Црне Горе у НАТО.

zeleznjak22

Поштовани пријатељи и саборци у супроствљању злочиначком НАТО пакту, свако ко на данашњи протест иде са намјером да руши и даје полицији за репресију, треба да зна да ће се тим чином наћи на истој страни са НАТО пилотима који су нас засипали осиромашеним уранијумом. Инциденти и дискредитација данашњег протеста ишла би у корист шефу локалне тираније који у НАТО хрли у намјери да спасе своју криминалом упрљану кожу, његовим поданицима, полтронима, шпијунима и ситним душама. Од успјеха данашњег протеста подједнако страхују како ови горе поменути, тако и западни дипломате и званичници, којима није у интересу да Црном Гором управља влада без њихове контроле, влада дужна да полаже рачуне само властитим грађанима. У фронту уплашених oд аутономног бунта народа Црне Горе налазе се и политиканти нахрањени мајданским кексом, инсталирани да вјештачким релативизовањем важности уласка земље у НАТО амортизују народно незадовољство.

zastava22

Само мирним, достојанственим и упорним протестом можемо доћи до циља да се о НАТО пакту изјаснимо на слободном и демократском референдуму. Данашњи протест представља аутономни бунт обесправљеног народа Црне Горе, стога апелујем на своје саборце да србијанске и руске заставе не доносе на протест, јер биће других прикладнијих могућности да покажемо љубав и поштовање према Србији и Русији, двијема Црној Гори најближим државама.

Не у рат, не у НАТО! Живјела слободна Црна Гора!        

17 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  kako se usudjujete ovu „neprijateljsku “ zastavu da pokazete,to sto je uveo Nikola I Petrovic koga to interesuje,vazniji su danas razni samoproglaseni „velikani “ boric za bolje malosjutra,a na Mojkovcu nije bilo zastave Ranka Krivokapica koje slepilo i neznanje tih ratnika i vojskovodja ,koje neznalice ti borci „zaludjenim “ nacionalizmom Sloba Milosevica,i slijepi kod ociju ne vidjese „vizionarstvo “ Mila Djukanovica,koji je po svom „junastvu “ a pogotovo „cojstvu“ „zastidio “ Marka Miljanova.
  Cuo sam da su se odlucili nacionalni Crengorci da proslave Mojkovacku bitku,eto trenutak da se obaracunaju i sa mrtvim i „zaludjenim“ STARIM CRNOGORCIMA ,da im kazu kako su oni danas svoju bezbjednost -pljacku jednim potezom pera rijesili,a ne da se lomatamo tamo po bespucima Crne Gore,i to sve radi Crba kako vole da kazu danasnji Novocrnogorci
  Mozda ce na vijencu koji ce tamo neki smrad da polozi pisati MILO JANKU ,kao nekad sto je Blazo Jovanovic izlazeci na Lovcen ponio Njegosu jedan takav vijenac gdje je pisalo “ Blazo Njegosu.“

 2. 0
  0

  nije bilo zastave Ranka Krivokapica ???

  Pa valjda je bio KRSTAS BARJAK i CRNOGORSKI SIMVOLI jos je bila CRNOGIRSKA iliti SRPSKA vojska meni ISTO , NARAVNO svi imamo razlicite poglede ali mene kao SRBINU CRNOGORCU bliza je DINASTIJA PETROVIC od KARADJORDJEVICA i zato se ja ZALAZEM ZA MONARHIJU NASU ali koliko imam podrske nemamo ni UDRUZENJE NI STRANKU po tom PITANJU a tako nesto vodilo bi JEDINSTVU OCUVANJA CRNE GORE da se ZBIJU REDOVI ovako STRAH ME DA NAS NATO ne izije ?

  • 0
   0

   JEDINO OPREDELJENJE koje me opredijelilo da ne uzmem KNJIZICU NOVE-Andrije Mandica no podjoh kod Medojevica u PzP ,

   jer vjerujem da su PzP vise PETROVICI no KARADJORDJEVICI,

   i naravno jos i IDEOLOSKO PITANJE PzP nijesu SOCIJALISTI no KONZERVATIVNI LIBERALI-

   ima razlike – smeta m naravno i to sto PRESEDNISTVO PzP je za CLANSTVO u NATO,

   ali traze to tesko pitanje da se RIJESI NA REFERENDUMO sto je OK. i sto Mandic i potpisuje.

 3. 0
  0

  Свима којима смета застава са бијелим орлом Немањића и косовски Крсташ барјак и који се сами ничим изазвани трпају да буду Србијанци из Дукље, нека им је са срећом…

 4. 0
  0

  Koliko je potpisa građana potrebno da bi se skupština natjerala da raspiše referendum,skupiti i završiti ovu farsu kojom se kao i do sad sve rasplinjuje i Milo izlazi kao pobjednik uvijek na kraju.

 5. 0
  0

  Igor je napisao odlican tekst osim poslednjeg dela gde „fminizuje“ proteste jerbo treba da “ neguju zapadne demokratske vrednosti“ mirnim gej promenadama na setalistima!

  Igore, da li ste vi videkli i na tom zapadu-demokratije, kako tamo izgledaju STVARNI a ne feministicki protesti? Vi se bojite da ce neko evro-glupan osudite bunu naroda na ulicama, ili se bojite da ce vas Milo batinati kao stoku?

  Elem, nije ovo prvi protest pa da postoje osnovane sumlnje da je sve ucinjeno do sada (raniji protesti) da ne dodje do sukoba sa rezimom i to onda kada prvi nasrnu na nenaoruzane povorke! Videli smo da to niti brine vlast niti kvalitativno i kvantitativno menja bledu sliku opozicije rezimu.

  Naprotiv, neka se ponesu gas maske da policija ne bi lako rusila protest, neka se ponesu barem salovi i marame sa vodom da se smanji uticaj gasova koje ce svakako da bacaiju na povorke kao da su misevi a ne ljudi.

  Ponesite odbrambeno oruzje, a ko ga nema barem neka usece dobre motke u sumi (ima ih) i neka ih ostave svinjama i marvi da ih dobro poseru. Jer usrane motke i te kako znaju da progovore u bunama i da ruse rezim ne samo smradom, vec i drugim pokazateljima. I ne pravite se molim vas naivni, kao mala deca koja idu na izlet i na uzinu.

  Pred sobom imate rezim koji ce na vas baciti surovu silu batinjanja, ako ne uspete da se odlucno branite i da ih razbijete. Jer ako ni te rezimske pacove niste u stanju da razbijete necete moci da oslobodite Crnu goru.

 6. 0
  0

  Ako vam poslije posljednjih protesta nije jasno da ste u manjini (nije vazno da li je bio 800 – 1,000 ili 5,000 ucesnika) – zao mi je. Nastavite da prodajete zemlju Rusima i da lupate gluposti. Ovaj pisac bi trebao da objasni drzavnom tuziocu o cemu je razgovarao i sto je planirao sa Rusima da ucini CG? Gospodo vi ste se javno deklarisali kao peta kolona Kremlja. I tu vise nema sto da se prica.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here