Насловна Поглед Стоун: Путин је у рангу Бизмарка, то и Кисинџер тврди

Стоун: Путин је у рангу Бизмарка, то и Кисинџер тврди

2
ПОДИЈЕЛИ

Рекао бих да је омиљена тема Америке да Русија жели да поново створи своје царство. Је не мислим да је то циљ Русије. Мислим да је циљ Владимира Путина и његове администрације да Русија остане нетакнута, сигурна и поштована због својих руских интереса, рекао је амерички режисер Оливер Стоун у интервјуу за „Данас“.

„Путин предлаже свијет равнотеже, свијет више центара моћи. То је његов циљ,“ нагласио је Стоун.

На питање треба ли Србија да се плаши због нарастајуће руске моћи, због које се Србија понекад осјећа као њен талац, као што је случај са државама под НАТО-ом, Стоун одговара да су везе између Србије и Русије јако старе.

„Постоје, наравно некада ризици или трагедије, али не видим то као проблем. Мислим да су Руси свјесни тога да би била грешка када би се на било који начин понашали агресивно према Србији. Али са друге стране, не могу ни да се понашају уплашено, јер ће то неко искористити против њих. Много њих је окренуто против Русије,“ казао је Стоун.

Путин је прагматичан човјек, реалиста

Говорећи о филму „Интервју са Путином“ који је урадио на основу разговора у Кремљу гдје је одлазио четири пута и материјала који траје скоро 20 сати, Стоун је рекао да је много тога знао прије интервјуа, шта је тачно, шта није, наводи „Недељник“.

„Није било правила, могао сам све да га питам“, рекао је Стоун, додајући да Путин ни на који начин није утицао на коначну верзију филма, те да није сигуран да је погледао честворосатну верзију филма.

„Ствар је англоменталитета да онај који интервјуише треба да буде строг и да поставља тешка питања и доводи у сумњу све што његов саговорник каже. Не мислим даје то мој стил. Али прије свега, ја сам редитељ, не новинар. А видио сам шта се дешава кад се са страним вођама понашате као да имате право да их испитујете о Гвантанаму. То не функцишнише. Не би ни овдје. Морате да поштујете свог домаћина. Можете да се расправљате као што смо се ми расправљали о неким питањима“, објаснио је Стоун признајући да је и сам имао проблема са критиком у САД и коментарима да је у интервјуу био наклоњен руском предсједнику.

Редитељ је Путина описао као прагматичног човека, реалисту:

„Он је у рангу Бизмарка. Кисинџер то често говори, али га нико не слуша“.

Стоун је рекао и да је Путин веома дисциплинован човек, да ради 12 сато дневно, да је потпуно посвећем послу и да спава шест сати дневно. Рекао је и да сматра да је Путин током првих година своје владавине био „невин“ по питању односа са САД те да се пробудио 2006. да би годину дана касније својим говором у Минхену показао шта жели, наводи „Данас“.

“ Не сјећам се да је ико ишта у Америци писао о том говору, а он је готово манифест“, нагласио је амерички режисер.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here