Насловна Издвојено Сторија о стријелама

Сторија о стријелама

3
ПОДИЈЕЛИ
Дрвеним самострелом, купљеним за свега 2,5€ код Кинеза у Херцег Новом, могуће је уловити рибу (Фото: Н. М.)

Као дијете сам правио лукове од ловоровог дрвета, и стријеле од трске. Остала су дјеца по комшилуку такође била инспирисана стреличарством, јер смо 70-их година минулог вијека били фасцинирани сценама из тадашње сободарске хит-серије са Славком Штимцем у главној улози – „Салаш у Малом риту“.

Читаоци средњих година ће знати на што мислим кад кажем да „студент није запалио жито“, но се свеједно, у серији, на веома битном мјесту – појављује доиста квалитетан handmade лук са стријелом. Та ће стријела и да запали жито.
Елем, и ми клинци смо мислили да такође можемо у стријелу од трске да уметнемо жицу од расходоване лумбреле, на врх да ставимо комад крпе, натопимо је петруљем – запалимо, и одапнемо.

Све нам је то пошло за руком. Но, за разлику од наших јунака из серије, нисмо живјели под окупацијом, већ у слободи социјалистичког типа. Да смо коме по слободарском комшилуку штогод запалили, добро бисмо фасовали…

Сторију из дјетињства наводим зато што постоји органска веза између данашњег стреличарског спорта и његове есенцијалне борилачке функције. Није прва грана спутана тетивом била савијена у лук да би лук напросто фигурао, те био лијеп. У мраку праисторије створено је страшно оружје, немојмо се заваравати. Да нема ватреног, и лук би, мислим, био довољан – до које је мјере до данас само усавршен – да фасцинира снагом, прецизношћу и пробојношћу.

Стријеле су, немојмо се заваравати, из руку одапете муње.

Многима је једна од првих асоцијација на стреличарство лик бајковитог Робина Худа, човјека познатог по томе што је стријелом располутио стријелу већ забијену у центар мете. Притом је шјор Худ био активни заштитник сиротиње, хајде да поновимо и другу страну добро нам знаног острвског мита.

Стријела полетјела у серији „Салаш у Малом риту“ одапета је из руку родољубивог роба. Нисам ли казао: немогуће је стреличарство (на страну лов) одвојити од изворно борбене његове природе, јер тежи кодексу, кодекс правди, а правда борби за поредак утемељен на истини.

У том духу ваља ријеч казати и о једном од првих нам знаних стреличара, о Филоктету. Њега је у „Илијади“ родио Хомер. Легендарна Троја није могла да буде освојена од стране Ахајаца ни након 10 година опсаде – без употребе Филоктетових стријела. Тако су хтјели богови са Олимпа. Пошто лукавости није било без Одисеја, он је дошао до Филоктета, коме је на једном острву рана толико заударала да се све живо разбјежало, па му је на фору узео стријеле, пласирао их гдје треба, и Троја је пала.

У средњем вијеку Котор производи оружје за одбрану државе. Которски мачеви, штитови и стријеле војују 1389. г. на Косову.

Стреличарство је на Приморју дакле у складу са страдицијом, и данас стиче све више поклоника. Ко се дохвати лука и стријеле, у први мах не тежи да овлада историјом вјештине, а ваљало би, јер од те вјештине цивилизацијски канда нема старије. Баратање историјом вјештине неће много помоћи у досезању врха, олимпијског, рецимо, али хоће у образовном и етичком смислу. Спортиста није ко има лакозапаљиву сламу у глави, него онај ко зна да успијех није лак. Спортиста тежи да буде комплетна, физички здрава, морално чиста и образована личност.

С обзиром да не живимо у географијама гдје се ватрено оружје купује очас и лако – ваља размислити о легалној (може и преко интернета) куповини хладног оружја, злу не требало. У случају пада система, имало би смисла посједовати лук и стријелу, или самотрел – за лов.

Лов чега?

Јебеммумиша. Свега сем људи.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  С обзиром да не живимо у географијама гдје се ватрено оружје купује очас и лако – ваља размислити о легалној (може и преко интернета) куповини хладног оружја, злу не требало. У случају пада система, имало би смисла посједовати лук и стријелу, или самотрел – за лов.

  Лов чега?

  Јебеммумиша. Свега сем људи.

  da znas da si u pravu,gledao sam tako prije neki dan da kupim pracku,mi smo to zvali FIONDRA,i onako iz znatizelje pogledm ima li gdje da se kupi,znam mjesto gdje ima,ali tamo necu NATO prodavnica,ista kao Sindjina,e necu tu jos na klikere,pogledam ja na intrenet i nadjem je,evo je bolja nego kad sam je sam napravljao sesetih proslog vijeka,crveni budel od bicikla a vile sam trazio od jasena,rezice smo sami napravljali.danas ima sve samo potraziti moramo,i evo ovako izgleda: http://www.ebay.de/itm/Steinschleuder-Slingshot-Schleuder-Echtholz-Zwille-TOP-Preis-Outdoor-Jagen-/252457392199?var=&hash=item3ac7a21847:m:m0iNYlREHok3
  jeste skupa ,vjerovatno zbog vila,ima ovih kao Sindjina,ali nju nebih,ova je dobra,ko zna da li za ovo treba dozvola?

 2. 0
  0

  Eto na ,svasta ti nampada,a i kukvica je ptica,a nju je greota znas dobro da je vjerovanje da je ona Lazareva sestra,Ona koja je kukala za bratom cetvordnevnim mrtvim Lazarom ,pa ga je Isus digao iz groba ali je ona i dalje kukala i brat je prokle .za zdrala kazu da dosnosi srecu ,a on ima dugacki vrat,nekome se ovaj nas posrecio,kod nas o svakoj ptici narod nesto ima da isprica,ptice su nam istorija a i pjesma ziva.

  http://maxtv.tportal.hr/ResourceManager/GetImage.aspx?imgId=384153&fmtId=122

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here