Насловна Мозаик Столтенберг: ЕУ не би била у стању да се одбрани без NATO...

Столтенберг: ЕУ не би била у стању да се одбрани без NATO и два кључна савезника – САД и Британије

1
ПОДИЈЕЛИ

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је да Европска унија не би била у стању да се одбрани без NATO-а и два кључна савезника ван Уније САД и Велике Британије, након Брегзита.

„Након Брегзита, двије земље са највишим издацима за одбрану, САД и Велика Британија, биће ван ЕУ, а три од четири борбене групе на источном крилу су под командом држава ван ЕУ. Није могуће да ЕУ издржи без помоћи земаља које нису у Унији“, казао је Столтенберг у интервјуу који данас објављује пољски лист Жечпосполита.

Столтенберг је нагласио да се NATO залаже за јачање одбране ЕУ с тим да морају да се допуњавају а не да буду једни другима конкуренција.

„Желимо више европских снага, више модерних способности, више издатака за одбрану, мање фрагментације. Морамо да избегнемо дуплицирање као стварање европских команди или европске армије. И реторике да би Европа успела да се снађе без NATO-а“, казао је Столтенберг.

Генерални секретар NATO-а изјавио је у интервјуу да западни савезници не желе нови хладни рат са Русијом јер ће она увек остати највећи сусед са којим мора да се води политички дијалог.

Русија мора да зна да кршење међународног права повлачи консеквенце. Зато подржавамо санкције, зато са њом суспендујемо сарадњу, зато јачамо одбрамбене способности. Али истовремено не желимо повратак хладног рата, не желимо отворену конфронтацију. Русија ће остати наш највећи сусед и зато морамо да водимо са њом политички дијалог“, казао је Столтенберг.

Генерални секретар подсетио је такође Пољску да је NATO организација заснована на поштовању правне државе и грађанским слободама и апеловао да их Пољска поштује.

Извор: Бета

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Od koga da se odbrani ?Ako kreten misli od Rusije tu mu ni Bog ne može pomoći .Njegova je sreća što Rusija ovakve debile ne doživljava ozbiljno.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here