Насловна Политика Столица у ОЕБС сламка спаса Дачићу

Столица у ОЕБС сламка спаса Дачићу

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар спољних послова Ивица Дачић могао би да „преживи“ најављену реконструкцију, и то као једини представник СПС у Влади, и то само захваљујући столици председавајућег у ОЕБС-у.

dacic

Ову процену за „Новости“ износи високи функционер социјалиста, који сматра да последњи напади функционера СНС на његову партију имају за циљ да се СПС „спусти“ испод десет одсто подршке бирача.

„Дачића би на позицији шефа дипломатије могла да задржи улога коју је преузео као председавајући ОЕБС-а и то што и Америка и Русија имају поверења у њега, посебно у посредовању око Украјине. Осим тога, Дачић је већ изградио значајан углед међу страним званичницима, тако да је његова смена са места министра контрапродуктивна“, објашњава саговорник „Новости“, који не искључује могућност да Александар Антић, задужен за енергетику, и Снежана Богосављевић Бошковић, у чијем ресору је пољопривреда, остану без фотеља током највљене реконструкције.

Причу о искључивању социјалиста из коалиције подгрејао је потпредседник напредњака Небојша Стефановић, који их је оптужио да не подржавају искрено политику Владе. Поред њега и други чланови најужег руководства СНС незадовољни су позицијом социјалиста и радо би им видели леђа.

Шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић каже да је недавна маратонска расправа о буџету у Народној скупштини показала да је „постојала само једна посланичка група и једна странка у Влади која се борила за ставове и политику која ће бити спроведена кроз буџет за 2015. годину“:

„То је нешто што не може да се умањи, нити повећа, а моја очекивања су била да треба радити тимски“.

Потредседница СНС Зорана Михајловић најавила је јуче да ће се о резултатима и раду министара расправљати на Главном одбору странке у петак.

Чеда код Вучића на кафи

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић састао се у понедељак по подне са премијером Александром Вучићем, у његовом кабинету у Немањиној 11, што је у политичким круговима изазвало спекулације да су већ почели разговори са могућим „заменама“ за СПС у реконструисаној влади.

Извори блиски Јовановићу кажу за наш лист да се „на кафи код Вучића“ разговарало о озбиљним темама, али не и о евентуалном уласку ЛДП или њеног лидера у Владу. Јовановић и Вучић, према њиховим тврдњама, разговарали су о односима Србије и ЕУ, ситуацији у региону после избора на КиМ, у БиХ и Хрватској, као и о приватизацији „Железаре“ и аранжману са ММФ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here