Насловна Поглед Стојановић: Ако ћирилица није писмо Црне Горе, онда је она вјековима била...

Стојановић: Ако ћирилица није писмо Црне Горе, онда је она вјековима била неписмена

3
ПОДИЈЕЛИ

Професор др Јелица Стојановић казала је да, ако ћирилица није писмо Црне Горе, онда је Црна Гора вјековима била неписмена.

Она је навела да се нада да ће погубни заборав ћирилице у Црној Гори бити привремен.

Ако не буде тако, Црна Гора би се одрекла себе и свог поријекла. Матерње и вјековно писмо ових простора јесте ћирилица. Ако ћирилица није писмо Црне Горе, испада да је Црна Гора вјековима била неписмена, а ако данас нема ћирилице, то значи да Црна Гора хоће да раскине са самом собом, да направи рез са својом писменошћу“, казaла је Стојановић „Новостима“.

Књига “Ћирилица и латиногорица”, проф. Веселина Матовића на видело је изнијела све оно што је потирало и потире ћирилично писмо у Црној Гори.

cirilica1Везујући у пракси латиницу са црногорским, а ћирилицу за српски језик, утјеривачи новог црногорског идентитета принудили су Србе и говорнике српског језика да се скоро у потпуности окрену ћирилици. Нећете више наћи ниједног аутора у Црној Гори који се држи српског језичког идентитета, а да своје дјело штампа латиницом, као што, опет, нема ни оних с друкчијом језичком легитимацијом који за тај посао користе ћирилицу“,  казао је Матовић.

Према његовим ријечима, ћирилица је дискриминисана у Црној Гори.

Везивање латинице за тзв. црногорски, а ћирилице за српски језик, у државној администрацији, несумњиво доводи у питање и уставну одредбу о равноправности писма, будући да у Уставу та два имена језика нијесу равноправна. Прво је привилеговано као “службени”, а друго дискриминисано као нижеразредни језик у “службеној употреби” , наводи професор Матовић.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    ovo je više stvarno postalo degutantno i komentristati, svi znamo šta ovi mali dukljanci rade…samo ostaje otvoreno pitanje..da li stvarno ludi 100% ili greote od njih moraju da čine kako ima gazde kažu?

  2. 0
    0

    И једно и друго писмо представљају немјерљиво богатство.Само будале се могу одрећи било којег од та два.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here