Насловна Политика Што је ближи крај, Ђукановић јаче контролише партију

Што је ближи крај, Ђукановић јаче контролише партију

0
ПОДИЈЕЛИ

Milo Djukanovic - Dusko Markovic 03

Иза одлуке да Филип Вујановић и Игор Лукшић остану ван Предсједништва Демократске партије социјалиста с једне стране стоји унутарпартијска борба, а с друге нескривена тенденција Мила Ђукановића да остане и опстане као лидер који доминантно сублимира политичку моћ на црногорској политичкој сцени.

То је оцијенио Борис Марић из Центра за грађанско образовање, коментаришући персонални састав новог сазива Предсједништва ДПС-а у којем нема неких досадашњих високих партијских функционера.

У други план иде Лукшићева својевремена најава пристајања на један вид политичке пасивизације коју је он јавности представио као замор од политике. Лукшић је једноставно у овом тренутку политички рашчињен, а тиме је и послата порука свим партијским функционерима да Ђукановић неће толерисати било какав вид нарушавања његове лидерске позиције“, навео је Марић.

У предсједништву ДПС-а у односу на претходни сазив нема ни Нусрета Калача и министарке науке Сање Влаховић. Марић истиче да су Калач и Влаховић други ниво приче.

Vujanovic-Krivokapic-Luksic

Калач је вјероватно само дио партијске кадровске комбинаторике за коју су засигурно искоришћени лоши резултати и сумњиво пословање које по наводима појединих медија истражује и државно тужилаштво. Влаховићева је оптерећена хипотеком основане сумње да је плагирала свој рад, што у демократским друштвима води оштрој санкцији и смјени са свих функција. У Црној Гори је она засад добила само жути картон тиме што је остала министарка, али је деградирана у партијској хијерархији. Међутим, чињеница је да су у Предсједништву ДПС-а остали и други високи партијски и државни функционери који су оптерећени разним хипотекама и основама сумње у умијешаност у коруптивне радње на високом нивоу, те можемо закључити да се добар дио разлога крије у вољи лидера ДПС-а у његовој одлуци о кадровској прерасподјели“, каже Марић.

Како је додао, „предсједник ДПС-а до те мјере контролише политичку моћ ове партије коју можемо дефинисати као лидерско-ауторитарну, што за последицу има да нико у партији, па ни у државним органима, не смије да покрене питање постојања евентуалне одговорности самог Ђукановића за бројне сумње које упућују на његову умијешаност у нелегалне послове.

Одатле извире и систем партијске лојалности који добрим дијелом почива на страху од откривања могућих доказа, који би утврдили сумње у постојање кривичних дјела везаних за високе функционере. Тако ДПС гради добрим дијелом изнуђено јединство и успоставља систем партијског ћутања својствен политичким субјектима на власти који доминантно зависе од политичке судбине свог лидера у друштвима која још немају функционалну демократију као искуство у која спада и црногорско“, закључио је Марић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here