Насловна Друштво Стивен Кинг о инспирацији за наставак филма ,,Исијавање“

Стивен Кинг о инспирацији за наставак филма ,,Исијавање“

0
ПОДИЈЕЛИ

jack-nicholson-the-shining

Чувени писац хорора Стивен Кинг, аутор више десетина романа, објелоданио је шта га је инспирисало да напише наставак за филм ,,Исијавање“ снимљен 1977. године. Иако обично не пише наставке, већ кад једном напише причу сматра да је тиме завршио са њеним ликовима, јер не зна шта ће се касније са њима десити, како каже, ипак, главног лика поменутог филма, дјечака Денија, писац није могао заборавити све до данас. Зато је ријешио да расвијетли његову даљу судбину.
,,Исијавање“ је прича о писцу који са породицом долази у планински хотел, да би обављао посао чувара хотела изван сезоне. Такође намјерава да напише књигу у тишини напуштеног објекта. Међутим, умјесто тога, он постаје опсједнут намјером да убије своју жену и сина Денија.

На идеју за писање књиге ,,Исијавање“ писац је дошао док је био на дводневном одмору са својом женом у планинама Колорада, у празном хотелу, на крају туристичке сезоне. Сабласан вјетар који је завијао напољу и пустош хотела, представљали су одличан подстицај за пишчеву машту.

Након вечере ,,док сам се враћао у собу, прошао сам поред ватрогасног цријева у ходнику и помислио, шта би се десило да се оно претвори у змију и почне да ме јури? До тренутка док сам дошао до собе, у глави сам практично имао цијелу причу“, рекао је Кинг.

Књига је екранизована 1980. године у режији Стенлија Кјубрика, са Џеком Николсоном у главној улози.

Међутим, у наставку Кинг поново оживљава лик Денија Торенса, сада већ одраслог човјека заробљеног очајем и алкохолизмом, који се користи својим паранормалним способностима да би помагао умирућима. Али, оног трена када се сретне са себи сличним, дјететом са телепатским моћима, његова прошлост се поново отвара.
Као да Кинг, који је и сам био алкохоличар, отвара властиту прошлост, тиме што одлучује да Денијев живот буде литерарно настављен. Он каже: „Био сам радознао, а то ми се не дешава толико често. Осјетио сам како се лик Денија формира у мојој глави. Осјетио сам то зато што је зависност нешто што је у генима породице. Помислио сам да наставим и дозволим му да буде алкохоличар како бих видио да ли може да буде бољи од свог оца“.

За разлику од ,,Исијавања“, приче која је од стране многих сматрана једном од најстрашнијих прича, сада у њеном наставку ,,Доктор Сан“, Кинг читаоце суочава са много конкретнијим ужасима као што је болест, јер свакодневица може бити страшнија од прича о паранормалним појавама. Сам писац је рекао: „Плашим се Алцхајмера. Смањења менталних способности, то ме заиста ужасава“.

„Кључ је у томе да створите ликове до којих ће људима бити стало. Уколико вам је стало до њих, и они су у опасности, ви се плашите заједно са њима“, рекао је Кинг.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here