Насловна Политика Стигли папири за аферу Телеком

Стигли папири за аферу Телеком

2
ПОДИЈЕЛИ

Deutsche-Telekom3

Врховном државном тужилаштву (ВДТ) стигао је дио документације о истрази против три бивша директора Мађар Телекома које америчке власти оптужују да су са 7,35 милиона еура подмитили најмање двојицу владиних званичника Црне Горе, али и „сестру највишег званичника Владе која се бави адвокатуром“.

Тај материјал се тренутно преводи на црногорски језик, сазнају „Вијести“ незванично.

Документација је у ВДТ стигла кроз међународну правну помоћ, на основу замолнице коју је тужилаштво послало америчким државним институцијама које против некадашњих менаџера воде поступак пред Окружним судом у Њујорку.

Из амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у Подгорици „Вијестима“ нијесу могли потврдити, али ни демантовати да је црногорском тужилаштву до сада преко њих достављена цијела или дио тражене документације.

Они су оцијенили да захтјев који су црногорске власти послале САД-у у вези са случајем Телеком широк и захтијева значајну количину информација.

„Америчко Министарство правде наставља да ради са црногорским властима на том захтјеву. За сва детаљнија питања у вези са статусом захтјева, укључући и то коју врсту докумената су црногорске власти тражиле и да ли су и како документа достављена, упућујемо вас на Врховно државно тужилашво Црне Горе“, навели су из амбасаде САД-а.

У траженој документацији требало би да се налазе докази за наводе да су бивши челници Мађар Телекома, преко четири лажна консултантска уговора, подмитили више званичника Владе Црне Горе, али и „сестру највишег званичника Владе која се бави адвокатуром“ након приватизације Телекома Црне Горе 2005. године.

Због сумње да су починили то кривично дјело, уз слично и у Македонији, Елек Штрауб, Томаш Марваи и Андраш Балог чекају суђење у Њујорку, по тужби америчке Комисије за хартије од вриједности и берзу (СЕЦ). У тој институцији тврде да су лажним консултантским уговорима, који су скривени кроз финансијске извјештаје Мађар Телекома у моменту када су се његове акције котирале на њујоршкој берзи, обманути инвеститори на том тржишту те да је компанија прекршила амерички закон о антико рупцијском понашању у ино странству. Парница против директора покренута је у децембру 2011. године када је СЕЦ са Дојче и Мађар телекомом уговором о паравнању завршио истрагу против компанија. Оне су тада платиле 95 милиона долара, да не би ишли на суђење.

Међу четири спорна консултантска уговора, за које америчке власти тврде да су били лажни и да је преко њих обављена корупција, налази се и онај под називом Сигма. Адвокатица Ана Коларевић, сестра премијера Мила Ђукановића, је потврдила да је радила на програму реструктурирања Телекома непосредно након приватизације и да јој је новац исплаћен управо преко фирме Сигма, али тврди да је све било регуларно те да је, заједно са колегом Николом Мартиновићем, одрадила додијељени посао. Америчке финансијске власти, међутим, тврђе да је преко Сигме спроведен корупционашки план, те да је преко ње исплаћено око 580.000 еура и да је дио или цијели износ намијењен за сестру високог владиног функционера која се бави адвокатуром.

Након што је објављена тужба са детаљима коруптивне шеме. Врховно државно тужилаштво Црне Горе (ВДТ) покренуло је нову истрагу која до данас није дала конкретне резултате.

ВДТ је на захтјев америчких државних органа и током 2007. године провјеравало два од четири сумњива уговора Телекома са четири консултантске компаније која су потписана у Подгорици, али је тадашња истрага установила да у тим пословима није било нерегуларности.

Истрага је поновљена након објаве тужбе СЕЦ-а, а ВДТ је замолницом од америчких власти тражило ђокументацију на основу којих је поднијета њихова тужба.

Адвокатица Ана Коларевић због писања о афери Телеком и довођењем ње у везу са корупционашком афером, раније подигла кривичне пријаве против „Вијести“, „Дана“ и „Монитора“. Суд је у првостепеном поступку у случају против „Дана“ и „Монитора“ одбацио захтјев Коларевић да јој ти медији исплате 100.000 еура, док је у случају „Вијести“ пресудио да адвокатици плати одштету у износу од 5.000 еура.

Дoкумента могли и директно тражити

Амбасадорка САД у Подгорици Сју Кеј Браун у интервјуу „Вијестима“ у јулу ове године казала је да очекује од црногорске власти да, паралелно с америчком истрагом, истражи све наводе о незаконитим радњама у Црној Гори у вези с овим случајем. Црногорски тужиоци и судови имају мандат и способност да то ураде.

„Црна Гора може истражити случај Телеком директно контактирајући њемачке и мађарске власти и од њих затражити исте документе које амерички тужиоци провјеравају. Црногорске власти имају такође могућност да траже да свједоче одговарајући свједоци из Црне Горе, Њемачке, Мађарске или неке друге земље у вези са случајем Телеком“, навела је Браун.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kako će sad ovo komentirati sramotne novinarske kreature, udbaška uva Kusovac Srađan, Đuranović Draško, Radojičić Miljika….Mora da će reć, sve je izlobira neko iz Srbije, a ameri naivni pa se navukli.

 2. 0
  0

  Тај материјал се тренутно преводи на црногорски језик, сазнају „Вијести“ незванично.

  ko je prevodilac,jer razlika u slovima ne iskljucuje grsku ?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here