Насловна Насловна Стејт дипартмент: Званичници Црне Горе умешани у трафикинг

Стејт дипартмент: Званичници Црне Горе умешани у трафикинг

1
ПОДИЈЕЛИ

Влада Црне Горе треба енергично да гони и осуди трговце људима, укључујући и умешане званичнике, наведено је у извештају Стејт дипартмента о спречавању трговине људима на глобалном нивоу, који је прексиноћ представио амерички државни секретар Џон Кери.stejt department

Он је овај документ представио на конференцији за новинаре у Вашингтону.

По оцени Стејт дипартмента, Црна Гора се налази у Тиер два групи, што значи да не поштује ни минимум стандарда из америчког Акта о спречавању трговине људима, мада, како се наводи, чини напоре да то постигне.

Стејт дипартмент је оценио да Црна Гора сада треба да развија мултидисциплинарни приступ и проактивно идентификује жртве, кроз сарадњу са организацијама цивилног друштва.

У том смислу треба, како се наводи, да обезбеди обуку органима за спровођење закона и правосудним званичницима у помоћи жртвама и гоњењу трговаца.

У извештају је запажено и да посматрачи на терену верују да су бројеви случајева трговине људима и број жртава потцењени с обзиром на општу срамоту и страх везан за пријављивање таквих дела.

,,Полицијска јединица за спречавање организованог криминала, одговорна за истраге случајева трговине људима редовно спроводи рације на комерцијалним сексуалним локацијама, у агенцијама за пословну пратњу и баровима. Међутим, полиција није идентификовала никакве жртве кроз рације током прошле године, наводи се у извештају Стејт дипартмента. По мишљењу америчке владе, црногорска влада је наставила да неадекватно обезбеђује спровођење закона који се тичу трговине људима.

Велика замерка је и што током прошле године није било нити једне пресуде за ово дело, а током 2013. их је било седам.

Влада Црне Горе спроводи јаке напоре за превенцију, али није осудила ниједног трговца људима, наводи се у извештају који се објављује једном годишње.

У извештају Стејт дипартмента наводи се да су жртве трафикинга у Црној Гори углавном жене и девојке из Црне горе и околних балканских земаља и, у мањој мери, из других држава источне Европе.

Жртве секс трафикинга се експлоатишу у угоститељским објектима, баровима, ресторанима и ноћним клубовима, оцењује се у извештају.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    ово су игре притискања за услуге и послушност. Или тако нешто.

    Кад теле доји, понекад удари краву главом у стомак, како би добило још млијека. На примјерима из природе, мога шта је засновано у пракси.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here