Насловна Друштво Стејт Департмент: Црна Гора земља транзита за трговину дрогом

Стејт Департмент: Црна Гора земља транзита за трговину дрогом

2
ПОДИЈЕЛИ

,,Црна Гора је транзитна земља за трговину дрогом ка западној Европи, а дио наркотика завршава на тржишту у самој држави„, наводи се у јучерашњем саопштењу Стејт Департмента и додаје да не постоји званичних података о броју уживаоца опојних дрога у Црној Гори. Процјене МУП-а Црне Горе се крећу од двије до пет хиљада, док невладин сектор сматра да је тај број вишетруко већи. state-department-getty

Најзаступљенији наркотици су марихуана (која у ЦГ долази из Албаније и са КиМ), хероин из Авганистана (који опет долази транзитом преко Албаније и КиМ), као и кокаин .Процјењује се да око 15% тих наркотика заврши на црногорском илегалном тржишту.  У саопштењу се наводи да су 5. јуна, цариници у Бару заплијенили контејнер из Еквадора, који је преносио 250 килограма кокаина, што је највећа заплена у историји Црне Горе. Еквадорски контејнер је био адресиран на Албанију.

droga-paket-GG-1Према процјенама полиције, на територији Црне Горе дјелује око 15 криминалних група које се баве диловањем наркотика, а забрињавајући је и њихов  међународни карактер, јер десетак таквих група организовано дјелује у иностранству..SD Montenegro

 У првих 10 мјесеци 2014. године, против 154 лица су поднешене кривичне пријаве због учешћа у трговини наркотицима. Заплијењено је 724 килограма марихуане, два килограма прерађевина канабиса, поменутих 250 килограма кокаина, као и 1,2 килограма хероина.

Како наводи Стејт Департмент, Влада Црне Горе има жељу да се супротстави организованом криминалу и шверцу наркотика, али за то нема довољно капацитета и ресурса. Такође се наводи да у разним секторима МУП-у Црне Горе дјелује 52 стручна лица који се баве овом проблематиком. SD Montenegro2

Влада Црне Горе процјењује да у земљи има између двије и пет хиљада зависника од наркотика, док званичних података нема. НВО сектор ипак има другачије бројке, па се тако претпоставља да је број знатно већи и да се креће између 10 и 15 хиљада. Забрињавајући је податак да су наркотици све више присутни међу дјецом у средњим, али и у основним школама.

Независни медији активно спроводе оптужбе управо на рачун државних органа, за корупцију у овом сектору, која и доприноси транзицији наркотика, али барем за сада нема конкретнијих доказа. 

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ne vjerujem u ove Američke priče. Ovo nam je opet Srbija podmetnula zato što smo mi lideri regiona u evro integracijama. Naš Milo je odavno porepoznat kao beskompromisni borac protiv narkobandi i trgovine narkoticima u Cg. Da nije njega Šarić, Keljmendi i Kalić bi još bili na slobodi. Njegova ANB im je došla glave. Na crnogorskim ulicama a pogotovu isped osnovnih i srednjih škola sve vrvi od ispektora i policije, kako bi zaštitili djecu i omladinu od preostalih dilera.

  2. 0
    0

    Neka mi autor ovog teksta navede barem jednu zemlju u Evropi koja nije „tranzitna“ za ovu vrstu robe. Kad je navede onda neka nastavi sa smišljenom demagogijom.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here