Насловна Насловна Старе и нове приволице ДПС-а

Старе и нове приволице ДПС-а

5
ПОДИЈЕЛИ

Током 26-годишњег царевања премијера Ђукановића сада већ можемо рећи да имамо искуства у његовој владавини, и да смо већ у стању да опажамо и извјесне обрасце понашања. Свака мала партија која постане дио власти, сваки мали лидер убрзо усваја гледишта и што је зачуђујуће реторику и мимику премијера Ђукановића. Међутим, по изласку из власти као се деси нека промјена која је сво вријеме била блокирана и савјест у њима проради. „Све што је могло да се прода – продато је“, изјавио је Ранко Кривокапић по изласку СДП-а из власти. Премијер Ђукановић није забринут, он има нову партију, нову приволицу, која ће аминовати његов криминал док се дешава а кајати се кад је прекасно.

Ови дана присуствујемо одласку једне мале партије са власти и успињању друге. Понашање им је скоро идентично: и једна и друга током свог постојања би пред изборе тврдили да никада неће ући у коалицију са ДПС-ом да би затим прво једна а сада и друга склапали са њима договор. Наводно, увијек за добро грађана.

krivokapicИзјава Ранка Кривокапића да је ДПС је пријетња за државу и молба упућена грађанимаа Црне Горе за опрост свједочи да постоји још један образац понашања: по изласку из коалиције дешава се процес покајања, не можемо рећи је ли искрен или се просто опет скупљају политички поени код грађана пред нове, јесење изборе.

„Доста смо урадили, све смо жељели, али опростите нам оно што нијесмо успјели да спријечимо: оно што јесте похара економско-социјалног стања Црне Горе, оно што јесу биле обмануте ваше жеље и наде”, изјавио је Кривокапић на свечаној конвенцији СДП-а поводом 10 година независности и 26 година постојања странке, пренијеле су Вијести.

Кривокапић је дакле јавно признао да су ДПС на челу са премијером Ђукановићем извршили пљачку државе и њених грађана.

На његову изјаву данас још увијек нико није реаговао.

Djukanovic-Krivokapic-Brajovic

Кривокапић је признао да у Црној Гори раде још једино фабрике лажи:

„све што је могло да се прода – продато је,“ признао је лидер СДП-а. Његова улога у томе је, како је претходно изјавио: „нисмо могли да спријечимо“. Кривокапић је такође изјавио да је коалициони партнер са којим су деценијама били у власти (а ми у заточеништву) ДПС пријетња, а не одбрана државе.

„Земља у којој је један, или једна партија важнија од државе, земља у којој одлука партије важи више него закон и суд и правда, то није земља у коју вјерујемо и та једна партија и тај један човјек су пријетња, а не одбрана ове земље“, навео је Кривокапић.

Смијемо ли рећи да је покајање дошло прекасно, онда када они више немају никакву политичку моћ да ствари промијене, али су били ту сваки пут када је требало подржати и такву власт и такву пљачку. Кда кажу да је ово држава у којој „тешко живимо“ – то просто није тачно, ово је држава у којој овај народ тешко живи, они су таоци и режима и политичких партија који подржавају тај режим.

darko-pajovic6

Но док ова партија залази са политичког врха па чак ни изјаве њеног лидера не изазивају чак ни коментар, успиње се друга, која је у својем програму имала смјену премијера Ђукановића и његове партије са власти, да би за три и по године сасвим промјенила курс не осјећајући при том да су изневјерили грађане који су их гласали, вјерујући у њихову опозициону политику. Како се уздижу у власт тако полако остављају своје старо рухо и почињу све више да личе на своје коалиционе партнере.

Дарко Пајовић, новоизабрани предсједник Скупштине Црне Горе од опозиционе реторике постаје полако бранилац лика и дјела премијера и његове партије.

На свечаној сједници на Цетињу поводом десетогодишњице од „обнове независности“ он изјављује да је Црна Гора доказала да може сама да се развије, и да има политички напредак.

Напоменимо ипак чињеницу да је Црна Гора у последњих пар година забиљежила вртоглави пораст самоубистава и сврстала се међу земље са највишом стопом самоубистава у Европи. Разлог: економска криза и безнађе. На првом мјесту су Пљевља, град од 6000 становника и преко 50 самоубистава годишње, град који је ова власт уништила не само економски него и здравствено, а за њим слиједе и остали градови, некада индустријски развијени који су за вријеме владавине ове власти потпуно уништени.

Такође треба навести, велики број исељавања становништа, посебно са сјевера, чији је пораст само прошле године на сјеверу Црне Горе био фрапантан: у првом кварталу године иселило се преко 3500 људи.

Darko Pajovic-Skupstina Crne Gore-401Пајовић међутим не види ову Црну Гору, он види „политичку стабилност“ и НАТО интеграције и тврди да је држава доказала да се развија.

И као и сваки пут у историји било које државе, кад економија пропада траже се кривци, али то не могу бити шефови водеће партије – који су признали да су вође мафијашких кланова, утајени порези разних партнера, чланова породице, већ, према Пајовићу постоје политички фактори који је дестабилизују.

„И данас, послије десет година, на жалост, постоје политички актери који референдум третирају као велику историјску грешку. Као искрени патриота, ја имам потребу, а као носиоц високе државне функције обавезу и одговорност да пошаљем јасну поруку да ће сви њихови напори у покушају поништавању наслеђа независности Црне Горе остати безуспјешни“. 

Непријатељи су маркирани. Сада ће полако кривица за све што не ваља бити сваљивана на њих. Они који су за независност државе су патриоте а остали нису, дакле морају бити кривци.

Према ријечима Пајовића „највећа врлина јесте да учимо из историјских грешака“.

У претходних десет година је, према ријечима Пајовића, „поред свеколиког напретка, било и одређених грешака које су потенцијално угрожавале државну стабилност“. И то је све, цијела критика друштва у којем живи. Више стање није тешко, као онда када је марширао у анти-владиним протестима због високих рачуна за струју. Постоји државна стабилност која не смије бити угрожена. То што је угрожена егзистениција грађана више га не брине. Иза великих ријечи којима велича свој патриотизам крије се прећуткивање стварности. Премијер Ђукановић је још једном нашао приволицу која ће аминовати његов криминал а кајати се кад је прекасно.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Гдје ја станем ти продужи. Клонирао је новог послушника СПД може у историју. Писаће за њих једног дана: нису могли да спријече. И то ми је политички успјех и каријера.

 2. 0
  0

  Све што је продато – продато је. И стајаше крај Господара и даваше му подршку. Сваки пут се Мило извукао путем њиховог повјерења. Није ово покајање, ово је прање руку.

 3. 0
  0

  Један каже да је вођа мафије, други да је ДПС и Мило све покрали и нико не реагује. Ето колико вриједи оно што говори. Маровића ће заштитити а овога више нико не ферма.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here