Насловна Друштво Становници Венеције и званично алкохоличари

Становници Венеције и званично алкохоличари

0
ПОДИЈЕЛИ

Касациони суд, иначе највиша судска инстанца у Италији, ослободио је Оиливера Тосканија, познатог италијанског фотографа, оптужби за клевету, јер је у једном интервјуу прошле године становнике Венеције назвао пијаницама и древним алкохоличарима.

Како наводе италијански медији, ово значи да је ова пресуда својеврсно судско признање да становници Венеције имају проблема са алкохолом, мада постоје и друга тумачења. А, све је почело прошле године када је Тоскани увриједио становнике овог града.

Наиме, у интервјуу за радио-шоу „Ла Занзара“ Тоскани је говорио о становницима Венеције, али не баш на похвалан начин. Тоскани, који је иначе из сусједног региона Ломбардија, говорећи о комшијама из региона Венето, рекао је како је свима познато да су то „стари алкохоличари“, што је наводно познато и кроз италијанску историју. Како би, бар мало, ублажио коментар, Тоскани је још и додао: „Али, у реду, то није њихова грешка, рођени су ту гдје јесу, то је такво поднебље и то је њихова судбина“, рекао он тада.

Иначе, сам Тоскани је одмах објаснио да је његов коментар везан за вишевјековни стереотип да становници Венеције не воле ништа више него да добро попију. Ово је изазвало бијес становника Венеције, који су слушали спорну емисију и одмах су се јавили у програм и узвратили му увреде. Међутим, неки су отишли и корак даље. Наиме, четворица становника Венеције су оптужили Тосканија за клевету и расну мржњу против становника регије Венето.

Иначе, Венеција, позната по каналима, гондолама и богатој историји, главни је град регије Венето и истоимене италијанске провинције Венеција. Од раније је познато да постоји одређено ривалство са сусједним регијама, па тако и регијом Ломбардија, одакле и потиче Тоскани, тако да изјаве и треба третирати као такве, као ривалство међу сусједним регионима.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here