Насловна Мозаик Становници овог града живе у страху да ће их сваког тренутка прогутати...

Становници овог града живе у страху да ће их сваког тренутка прогутати лава

0
ПОДИЈЕЛИ

Већ неколико година становницима новозеландског градића Матате није јасно зашто се од 2005. њихов град стално тресе.

Нико од њих 642 није погинуо токомовог подрхтавања тла, али је већ годинама јасно да се нешто свакако дешава.

Сајт „Сциенце Адванцес“ је објавио истраживање геолога који су открили да се испод Матате ка површини полако пробија вулкан.

Град је почео да се тресе пре девет година Током 2007. године, Матате се њихао на магнитуди од чак 4,2 степена, а слично се десило и 2009. године.

209319fadea72ffa1d9f22d1c0bfbc66b61e966dОстатак времена подрхтавање није било нешто посебно значајно. Међутим, испоставило се да се тло на коме градић лежи месечно подиже за по један милиметар и да се мехур који испод земље бубри на неким местима подигао и за пола метра.

Око 10 километара испод површине земље, нагомилала се знатна количина магме запремине око девет милијарди литара, која полако али сигурно жели да „исплива“ на површину.

Разлог је размицање пацифичке и аустралијске тектонске плоче на том месту, а ако се нешто о Новом Зеланду зна из прошлости, то је да на његова два острва постојање вулкана није необична појава.

Јужно од Матате налазе већ все налазе чак три вулкана, а северно и вулканско острво.

Геолози сматрају да вулкан испод овог града може да рсте можда и неколико стотина година, али исто тако нико не би ставио руку у ватру да магма неће ускоро да почне да се пробија кроз Земљину кору све брже.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here