Насловна Друштво Станковић поручио Влади: Нећу послушника за специјалног тужиоца

Станковић поручио Влади: Нећу послушника за специјалног тужиоца

1
ПОДИЈЕЛИ

Врховни државни тужилац Ивица Станковић оштро се успротивио Владином предлогу према коме нема утицаја на избор специјалног тужиоца.

stankovic

Он је пред Одбором за антикорупцију рекао да се од њега не могу очекивати резултати уколико се покушава изабрати специјални тужилац који може бити „послушник, марионета или имати комплексе од извршне власти“.

Станковић је подсјетио да се од Црне Горе очекују резултати у борби против корупције и организованог криминала и да је специјални тужилац „ударна песница у томе“.

„Црна Гора се налази у процесу европских интеграција и од специјалног државног тужиоца ће зависити наш напредак у преговорима. Ово нам намеће велике обавезе, и сви ћемо се сложити да Црна Гора заслужује да буде правна држава и држава владавине права, да не буде земља организованог криминала и корупције. Он је рекао да према садашњем предлогу закона о специјалном тужилаштву, који је предложила влада, он нема никакву улогу у предлагању и избору специјалног тужиоца.

Не желим да правим каријеру, нити да преувеличавам своју улогу, али ако су све очи упрте у мене, треба да се питам„, рекао је Станковић. У току је расправа о предлозима закона о државном тужилаштву и специјалном државном тужилаштву.

Министар правде Душко Марковић и предсједница Врховног суда Весна Меденица покушавају да кроз избор специјалног тужиоца контролишу  његов рад јер процјењују да то не могу  преко ВДТ-а Ивице Станковића.

Поред десетине  активних и архивираних предмета из надлежности специјалне тужитељке Ђурђине  Ивановић и њене претходнице Стојанке Радовић који су јавно спорени, контрола над овим дијелом тужилаштва је важна  јер се новим прописом прецизира надлежност над “високом корупцијом”. Она је у предлогу Закона о специјалном тужилаштву описана као низ кривичних дјела злоупотреба службеног положаја које врше јавни функционери, а ЕК упорно понавља да очекује конкретне резултате управо у том пољу.

Одредбе о начину избора специјалног тужиоца су драстично  мијењане од нацрта до предлога закона о којем ће парламент расправљати на засједању 26. јануара. 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here