Насловна Политика Стаматовић: Опозвати признање Македоније или признати „Републику Илириду“?

Стаматовић: Опозвати признање Македоније или признати „Републику Илириду“?

2
ПОДИЈЕЛИ

Здрава Србија изражава огорчење зато што се актуелни режим, забављен унутрашњим дијалогом са самим собом о одустајању од Косова и Метохије, тек прекјуче, досетио да нам званично Скопље није пријатељ, како је баш он тврдио, саопштио је председник Иницијативног одбора ЗС Милан Стаматовић.

Пет година откако је на власти Александар Вучић ни реч није поменуо о томе да је, 1913. године, Букурештанским мировним уговором који су Грчка, Румунија, Србија и Црна Гора потписале са пораженом Бугарском, не само окончан Други балкански рат него је Србији припојена Јужна Србија (данас: Бивша Југословенска Република Македонија – БЈРМ) коју је српска војска, у Првом балканском рату, ослободила од Турака, изјавио је Милан Стаматовић, поводом дипломатске игре жмурке Вучићевог режима са официјелним Скопљем које је, иначе, у тандему са Црном Гором, све по налогу Вашингтона, још октобра 2008. признало независност, а пре три године подржало и пријем Косова* у Унеско.

Гледамо и не можемо да верујемо како се ова ненародна власт, лицемерно метанишући о „будућности српске деце“, одриче свега што су нам славни преци оставили на чување, и претвара се да не зна да је Хашим Тачи, још пре 10 година, јавно признао да „независно Косово није само албански пројекат, већ иницијатива САД, ЕУ и НАТО“. Од географске Македоније која је, после ослобађања од Турака, подељена на Егејску која је ушла у састав Грчке, Пиринске која је припојена Бугарској, и Вардарске која је постала део Краљевине Србије – једино су српски властодршци били толики мазохисти да, без пардона, оно за шта су наши преци пролили крв, најпре издвоје у некакву републику у оквиру СФРЈ, а потом и дозволе да се та Македонија отцепи, прогласи независност, па да је београдски режим, прице, полтронски призна под именом „Република Македоније“, а не именом под којим се води у УН – рекао је Стаматовић, захтевајући од српских власти да, због непријатељске политике Скопља према Србији, хитно опозову признање независности БЈРМ, као и да се придруже политици Грчке која оспорава свако даље истицање илегалног имена „Република Македонија“.

Уколико Вучић нема храбрости за овај дипломатски потез због разумљивог страха од реакције својих САД, НАТО и ЕУ патрона, Стаматовић му предлаже да онда званични Београд, као најбенигнију меру реципроцитета према Скопљу, призна албанску „Републику Илириду“ која је формирана на територији Западне Македоније.

*јужна српска покрајина привремено окупирана, примједба Портала ИН4С

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Dje si bio Stamatovicu prije 8 mjeseci?Pa sa Vucicem u koaliciji.Tada ni rijeci o ovome.Ne vrijedi,ostao ti je trag saradnje sa Vucicem kojeg danas najvise kritikujes.Nije u redu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here