Насловна Друштво Стаматовић: Хитно изградити Меморијални центар српских жртава геноцида у 20. вијеку

Стаматовић: Хитно изградити Меморијални центар српских жртава геноцида у 20. вијеку

0
ПОДИЈЕЛИ

Кандидат за предсједника Србије, Милан Стаматовић, поводом Међународног дана сјећања на жртве холокауста активирао је захтјев да Србија, по узору на јеврејски Јад Вашем, крене у изградњу меморијалног центра српских жртава геоноцида у 20. вијеку.

Овим чином би се, према његовим ријечима, одала пошта српским жртвама у дугом периоду, почевши од балканских ратова па до жртава НАТО бомбардовања СРЈ.

Апел Стаматовића упућен је на највише државне органе Србије, Српску православну цркву и српску јавност.
Као предсједник општине Чајетина, Стаматовић обећава да је његова локална самоуправа спремна да, одмах, издвоји озбиљна средства за што хитнији почетак реализације овог пројекта.

Његово саопштење овим поводом преносимо у цјелости.

Свесрпски Зид плача

Управо на дан Светога Саве, највећег српског помиритења и просветитеља, оснивача српске цркве и заштитника српске државе, и на Међународни дан сећања на жртве холокауста, активирам захтев да Србија, по узору на јеврејски Јад Вашем, коначно и хитно крене у изградњу меморијалног центра српских жртава геоноцида, где би била прикупљена и исписана имена свих наших сународника које је злочиначка рука убила током 20. века, од балканских и Првог светског, преко Другог светског рата и ратова деведесетих година на простору бивше Југославије, закључно са жртвама НАТО агресије на Србију и српски народ 1999. године.

Овај меморијални, историјски и едукативни центар мора да се гради, не у Београду, већ у Западној Србији, на обали најсрпскије српске реке, негде на простору између Бајине Баште и ушћа Дрине у Саву, јер ће само тако постати место ходочашћа и порука да између насилно раздвојених делова српског народа не постоје никакве границе. То мора да буде, истовремено, и државни, свеграђански, и српски национални, световни, али и духовни, верски споменик – објаснио је Стаматовић, објашњавајући да ова идеја не искључује изградњу меморијалног центра у Београду који је, пре свега, знак пијетета према јеврејским жртвама нацистичког холокауста, али је Србима неопходан и свесрпски ‘Зид плача’ и место сећања на све наше свете жртве и мученике, на сву нашу изгибељ у борби за слободу и национално и државно достојанство.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here