Насловна Политика Штајнмајер: Напади на азиланте трагични

Штајнмајер: Напади на азиланте трагични

0
ПОДИЈЕЛИ

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер осудио је као трагичне и срамне нападе на азиланте у Немачкој и рекао да се расизам одлучно мора победити.

azilanti njemacka

„То није само трагично, већ и срамно, ако људи који код нас траже заштиту морају да страхују за свој живот„, рекао је Штајнмајер за „Зидвест прес“ и похвалио ангажман многих грађана за заштиту азиланата.

Немачко Савезно министарство унутрашњих послова саопштило је да је у првих шест месеци ове године пријављено 173 напада десничара на азилантске домове, што је скоро три пута више него у истом периоду прошле године, подсећају немачки медији.

И бивиши председник Централног савета Јевереја Немачке Шарлобте Кноблох оштро је критиковала нападе на избегличке и азилантске домове и рекла да се Немачка, може и мора, после деценија живота у благостању, миру у слободи, ангажује за избеглице.

Дневни ексцеси пред избегличким домовима су брука за нашу земљу“, рекла је Кноблох таблиоду „Билд“ и додала да постоји и несигурност код „потпуно нормалних грађана, коју ми не смемо игнорисати“.

Она је, такође, додала да срећом постоје „храбри људи који се ангажују и показују образ против оних који шире мржњу према странцима„.

Азиланти у Немачкој су често на мети напада.

Ових дана је неколико младих, међу којима су биле и две жене, камењем напало азилантски дом у Зангерхаузену у Саксонији-Анхлат, при чему је један од нападача, изгледа, поздрављао са „Хајл Хитлер“.

Против нападача, који су и узвикивали пароле мржње према странцима, покренут је поступак, пренели су медији, подсећајући да су и пре неколико дана у Халберштату, у истој покрајини, млади бацали камење на један азилантски дом и на сараднике Црвеног крста, при чему је једна 20-годишња девојка повређена.

Питање смештаја азиланата покреће озбиљне политичке дискусије, пошто се грађани често противе да се у њиховој близини настане избеглице у чијим домовима је у овој години, како преносе медији, избило најмање десет пожара.

Избеглице су биле на мети напада десничара у Хамбургу, Бону, Дрездену, Минстеру, Манхајму, Штутгарту, Инголштату, Нирнбергу и другим немачким градовима, преносе медији.

У лавини избеглица која се ове године сручила на Немачку, политичари, пре свега указују на оне са Балкана, тражећи да се одмах депортују назад, пошто у балканским земаљама нема ни рата ни политичког прогона.

Политичари траже да се земљама сигурног порекла прогласе и Албанија, Косово, Црна Гора, као што је то учињено са Србијом, Босном и Македонијом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here