Насловна Поглед Шта све знамо о Орићу: Био телохтанитељ Милошевићу, хапсио Драшковића…

Шта све знамо о Орићу: Био телохтанитељ Милошевићу, хапсио Драшковића…

1
ПОДИЈЕЛИ

Првостепеном пресудом Суд БиХ ослободио је у понедељак Насера Орића оптужбе за ратни злочин против ратних заробљеника. Херој за Бошњаке, злочинац за Србе, терећен је за ратне злочине почињене 1992. године на подручју Сребренице над српским заробљеницима. Ухапшен је 10. јуна 2015. у Берну по потерници из Србије, на путу за Швајцарску, где је требало да присуствује обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

Србија је потерницу за Орићем расписала 2014. због сумње да је починио кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници 1992. Орића је Хашки трибунал 2006. године осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године. Након жалбе на пресуду, Орић је 2008. проглашен невиним, пошто је Апелационо веће у Хагу тада закључило „да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993, али да „доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу“.

Пре распада Југославије Орић је био припадник специјалних јединица ЈНА за атомску и хемијску одбрану. Потом је завршио шестомесечни курс у Земуну и радио у полицијској станици Савски Венац у Београду као приправник током 1988. да би потом као члан полицијске јединице за специјалне акције, имао обуку још две године.

Пребачен је на Косово и Метохију 1990. као члан јединица за специјалне акције МУП-а, а по повратку у Београд, како су известили тада медији, био је телохранитељ Слободана Милошевића. Током 9. марта је учествовао у хапшењу Вука Драшковића.

У „медијској биографији“ наводило се и да је ноћу радио на улазу у познату београдску дискотеку „Метро“ у Кнез Михајловој улици.

„Сећам се момка из обезбеђења ‘Звезде’. Звали су га ‘мали Турчин’. Касније смо провалили да је то био Насер Орић. Он је био полицајац, а тада су пандури тезгарили као обезбеђење у клубовима. Насер Орић је касније био у обезбеђењу Слободана Милошевића. Био је у екипи која је током деветомартовских демонстрација 1991. хапсила Вука Драшковића, а онда је, у време рата у Босни, био командант јединица Армије БиХ на територији Сребренице и особа осумњичена и оптужена за злочине над Србима,“ сведочио је Илић о времену у коме су познати били не само они иза, већ и они на вратима клубова.

Орић своју каријеру у БиХ почиње у августу 1991. године у полицијској станици на Илиџи, на периферији Сарајева да би потом био прекомандован у полицијску станицу у Сребреници где је наредне године унапређен у шефа полицијске станице у Поточарима.

По избијању рата у БиХ Орић је 20. маја 1992. постављен на функцију команданта Штаба Територијалне одбране у Сребреници, а од 1. јула 1992. и за члана Ратног председништва Сребренице.

Предводио нападе на више од 50 српских села

Предводио је, тврдили су медији уочи суђења у Хагу, многобројне нападе на више од 50 српских села 1992-1993, у општинама Братунац и Сребреница. Орић је, са сарадницима је у јулу 1995, пре него што је војска Републике Српске заузела Сребреницу, евакуисан хеликоптером на подручје под контролом Армије БиХ.

Орић и Мухић оптужени су за злочин над ратним заробљеницима на подручју Братунца и Сребренице.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије БиХ, су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here